Zaznacz stronę

Ciasto francuskie nadziewane
truskawkami. Banalnie prosty deser na leniwe dni. Do zrobienia wystarczą tylko 4 składniki i zaledwie 10
minut wolnego czasu.

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe do podania:
około 20 minut
Ilość
porcji z przepisu: 5 ciastek.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 100 g obranych i umytych truskawek
  • 1 żółtko
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Ciasto podzielić na 10 równych prostokątów. Na
pięciu z nich poukładać truskawki pozostawiając na wszystkich
bokach około pół centymetra wolnego miejsca. W pozostałych pięciu
wyciąć nożem kilka pasków, również pozostawiając miejsce po
bokach. Kawałki z paskami układać na truskawkach, dociskając
widelcem do boków, aby powstały ładne wzorki. Ciastka posmarować
roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem. Piec 15 minut. Podawać
na ciepło lub zimno.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

puff pastry with strawberries
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Puff pastry with strawberries. 

 

Preparation: 10
minutes.
Baking: 15
minutes.
All
ready: 20 minutes.
Serves:
5.
  • 1 sheet puff pastry
  • 2 tsp brown sugar
  • 100 g hulled strawberries
  • 1 yolk
Directions:
Line spring form pan with baking paper . Preheat the
oven to 200 degrees.
Cut
the puff pastry into 10 equal rectangles.On 5 of them place
strawberries, leaving about half centimeter of free space. On the
remaining 5 pieces cut out stripes also leaving space on sides. Then
put it on strawberries, pushing sides with a fork. Then brush with
yolk and sprinkle with sugar. Bake for 15 minutes, until gold.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)