Zaznacz stronę

Klasyczne naleśniki z serkiem, bitą
śmietana i owocami.

Póki na targach i straganach masa
owoców, trzeba korzystać przy każdej okazji. Z banalnych
naleśników przy kilku dodatkach robi się naprawdę fantastyczne
danie. Te strasznie przypominają mi gofry ze względu na wygląd i
dodatki. Polecam każdemu na obiad lub deser:)

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 10
minut.
Gotowe do podania:
około 20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 naleśników.
Ciasto naleśnikowe:
  • 300 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Dodatki:
  • 400 g ulubionego serka
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii ( można zastąpić
    kroplą olejku)
  • 200 g pokrojonych truskawek
  • 100 g borówek
  • kilka łyżek konfitury malinowej
  • 150 ml śmietany 30%
Wykonanie:
W garnku zmiksować
wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć na
patelni bez tłuszczu. Zaraz po usmażeniu naleśniki odkładać na
talerz i przykryć ściereczką, aby pozostały sprężyste.
Śmietanę ubić
na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżeczkę cukru.
Serek wymieszać z
żółtkiem oraz wanilią. Nadziać serkiem i truskawkami naleśniki.
Przygotowane naleśniki udekorować konfiturą, śmietaną oraz
borówkami. Podawać od razu po przygotowaniu.
naleśniki, crepes, naleśniki z serem, crepes with cream cheese, naleśniki z owocami, crepes with fruits,
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Perfect summer crepes. 

 

Simple crepes with cream cheese,
whipped cream and fresh fruits.

Preparation: 10
minutes.
Baking: 10
minutes.
All
ready: 20 minutes
Serves:
8 crepes.
Crepes:
  • 300 ml milk
  • 300 g all purpose flour
  • 300 ml water
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • 2 tsp vanilla sugar
Filling:
  • 400 g cream cheese
  • 1 yolk
  • 1 vanilla bean
  • 200 g hulled and halved
    strawberries
  • 100 g blueberries
  • a few spoons of raspberry preserve
  • 150 ml double cream
Directions:
Mix
together all ingredients for the crepes until well combined. Heat
large non stick pan and pour in it one big spoon of crepes mixture,
cook both sides until gold. Place cooked crepes under clean clout
while preparing filling.
Mix
cream cheese with yolk and vanilla. Fill the crepes with cheese and
strawberries.
Beat
the cream wtih sugar until stiff. Decorate crepes with preserve, cream
and blueberries. Serve right after preparing.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)