Pięć cienkich biszkoptów
przekładanych kremem czekoladowym i musem malinowym.
Jest to wariacja tortu rodem z Austro-Węgier, który już pojawił się na blogu. Zaszła potrzeba,
aby wykonać coś co uda się przewieść w upale i będzie w letnim
stylu. Stąd pomysł na połączenie malin oraz tego ciasta. Przez
to, że warstwy są bardzo cienkie tort jest stabilny i ciężko, by
się rozpuścił. Eksperyment był bardzo udany i wszystkim
smakowało:) Zapraszam do oglądania, a najlepiej pieczenia!
Przygotowanie:
40 minut.
40 minut.
Pieczenie: 40
minut.
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień lub po 4 godzinach.
na drugi dzień lub po 4 godzinach.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto :
-
6 jajek
-
150 g cukru
pudru -
1 łyżeczka
skórki startej z cytryny (1 duża cytryna) -
1 łyżeczka
olejku waniliowego -
120 g mąki pszennej
Ponadto:
-
100 g
gorzkiej czekolady -
600 ml
śmietanki 30% -
400 g
mrożonych malin -
7 łyżek
cukru -
łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dna 5
tortownic* o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do
pieczenia.
tortownic* o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do
pieczenia.
Żółtka
oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia.
W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem
na jednolitą, puszystą masę.
oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia.
W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem
na jednolitą, puszystą masę.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier.
Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem
dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia
składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie
wymieszać.
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier.
Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem
dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia
składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie
wymieszać.
Masę
przelać po równo do 5 tortownic i każdą piec przez około 8
minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostawić do
wystygnięcia, przykryć ściereczką aby nie wyschły.
przelać po równo do 5 tortownic i każdą piec przez około 8
minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostawić do
wystygnięcia, przykryć ściereczką aby nie wyschły.
*Jeżeli
ktoś nie posiada 5 takich samych tortownic albo mniejszą ilość,
trzeba piec do skutku w takiej ilości jaką posiadamy. Ciasta nie
wolno piec „na jeden raz” w jednej tortownicy, bo wyjdzie
zakalec.
ktoś nie posiada 5 takich samych tortownic albo mniejszą ilość,
trzeba piec do skutku w takiej ilości jaką posiadamy. Ciasta nie
wolno piec „na jeden raz” w jednej tortownicy, bo wyjdzie
zakalec.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze 100
mililitrami śmietany. Odstawić do ostygnięcia.
mililitrami śmietany. Odstawić do ostygnięcia.
Maliny wrzucić na patelnię i z 4 łyżkami cukru
gotować dopóki masa nie zgęstnieje a cały sok nie zniknie. Owoce
pozostawić do ostudzenia, gdy będą zimne wmieszać rozpuszczoną
żelatynę.
gotować dopóki masa nie zgęstnieje a cały sok nie zniknie. Owoce
pozostawić do ostudzenia, gdy będą zimne wmieszać rozpuszczoną
żelatynę.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić w zimnym garnku, do
momentu gdy będzie zupełnie sztywna. Pod koniec ubijania dodać 3
łyżki cukru. Bitą śmietanę zmieszać z wystudzonymi malinami.
momentu gdy będzie zupełnie sztywna. Pod koniec ubijania dodać 3
łyżki cukru. Bitą śmietanę zmieszać z wystudzonymi malinami.
Ciasta przekładać kolejno masą czekoladową i
malinową. Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 4 godziny,
najlepiej całą noc.
malinową. Ciasto powinno spędzić w lodówce minimum 4 godziny,
najlepiej całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Raspberry Sissi Torte.
5 layers of sponge cake with chocolate
and raspberry mousse.
and raspberry mousse.
Preparation: 40
minutes.
minutes.
Baking: 40
minutes.
minutes.
All
ready: second day.
ready: second day.
Serves:
12.
12.
Chocolate cake:
Cake:
-
6 eggs
-
150 g caster
sugar -
1 tsp finely
grated lemon rind -
1 tsp vanilla
essence -
120 g all purpose flour
Moreover:
-
1 tsp of gelatine dissolved in 2
tbsp of hot water -
100 g dark
chocolate -
600 ml double
cream -
400 g frozen
raspberries -
7 tbsp raw
sugar
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line five 21 cm each round pan with parchment paper.
to 200C degrees. Line five 21 cm each round pan with parchment paper.
Separate the yolks
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
Beat
the whites until it;s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
the whites until it;s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
¼ of
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix.
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix.
Pour
the mixture onto 5 tins and bake for 8 minutes, until it’s gold. Then
set aside to cool.
the mixture onto 5 tins and bake for 8 minutes, until it’s gold. Then
set aside to cool.
Melt
the chocolate with 100 ml double cream in a bowl set over a pan of
hot water, stirring from time to time. Set aside to cool.
the chocolate with 100 ml double cream in a bowl set over a pan of
hot water, stirring from time to time. Set aside to cool.
Place
the raspberries on thick bottom pan and boil it with 4 tbsp of sugar
until all juice is gone and the mixture is thick. Then set aside to
chill. When it’s cold stir in dissolved gelatine.
the raspberries on thick bottom pan and boil it with 4 tbsp of sugar
until all juice is gone and the mixture is thick. Then set aside to
chill. When it’s cold stir in dissolved gelatine.
Beat
the double cream until its stiff. At the end mix in 3 tbsp of sugar.
Mix with raspberry sauce.
the double cream until its stiff. At the end mix in 3 tbsp of sugar.
Mix with raspberry sauce.
Spread
one piece of cake firstly with chocolate then with raspberry mousse
and top with second sponge cake. Do the same with all ingredients.
Place in the fridge for at least 4 hours.
one piece of cake firstly with chocolate then with raspberry mousse
and top with second sponge cake. Do the same with all ingredients.
Place in the fridge for at least 4 hours.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
mistrzyni:) iście królewski tort:)
bajecznie wygląda!
Wyglada niesamowicie!
Cudowny tort!
Częstuje się kawałeczkiem
Proszę bardzo:)
Bardzo ciekawy tort ,pozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam.
Bajecznie wygląda…
Ale ładny 🙂 Uwielbiam połączenie malin i czekolady 🙂
Hihi, u mnie też na blogu dzisiaj o Sissi, ale trochę w innym wydaniu 😉
Pysznie wygląda to ciasto, uwielbiam maliny nie tylko za smak ale i za ten piękny kolor
Ale zjawiskowo wygląda :)!
Cudowny 🙂
Fenomenalny efekt z tą czekoladą wokół 🙂 Pychota 🙂
Ściskam cieplutko!
Z lenistwa na razie poprzestanę na oglądaniu, bo jest przepiękny!
Super wygląda, bardzo apetycznie 🙂 i nie taki trudny do wykonania
Tort jest czasochłonny, ale faktycznie bardzo prosty, trudno coś zepsuć:) Pozdrawiam.