Zaznacz stronę
chocolate mousse

Mus czekoladowy z wiśniówką i bitą śmietaną. Bardzo
prosty i szybki deser, idealny zarówno na lato jak i zimę. Kiedy
mamy dostęp do świeżych wiśni, tak jak ja teraz, można je
namoczyć w wiśniówce. Natomiast w zimie można użyć mrożonych.
Jeżeli ktoś nie przepada za alkoholem to domowy kompot też
doskonale się sprawdzi.

Przygotowanie:
20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 3 małe pucharki.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g wydrylowanych wiśni
  • 200 ml wiśniówki
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie namoczyć w wiśniówce na czas
przygotowywania musu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić na
10 minut do ostudzenia. W tym czasie w schłodzonym garnku ubić
śmietanę na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.
Kiedy czekolada będzie już zimna, ale ciągle płynna,
wmieszać do niej połowę ubitej śmietany.
Do pucharków wkładać kolejno warstwę bitej śmietany,
wiśni z wiśniówką, musu czekoladowego – do wypełnienia w
pucharków. Podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
 
dessert with cherries
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cherry brandy mousses.

 

chocolate mousse with cherries

Chocolate mousse with cherry brandy.

Preparation: 20
minutes.
Serves:
3 medium cups.
  • 100 g milk chocolate
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g pitted cherries
  • 200 ml cherry brandy
  • 400 ml double cream
  • 1 tbsp sugar
Directions:
Soak pitted
cherries in cherry brandy. Then prepare mousse.
Melt both
chocolates in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time
to time. Set aside to chill. Then beat chilled cream until it’s stiff
and fluffy, at the end of the beating add sugar. When chocolate will
be chilled but still liquid, stir into it half of the whipped cream.
Add in a row
firstly whipped cream, then cherries with brandy and chocolate
mousse. Place in the fridge or serve right before preparing.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)