Zaznacz stronę

Domowa granola z miodem i orzechami.
Każdy kto choć raz własnoręcznie robił granole, nigdy nie wróci
do tych kupowanych w sklepie – w każdym razie na pewno nie ja.
Wykonanie jest błyskawiczne, cena nieporównywalnie mniejsza, nie
wspominając już o smaku. W dzisiejszej granoli znalazła się
mieszanka orzechów oraz rodzynki. Dodatki można mieszać w
zależności od tego co mamy w domu lub na co mamy ochotę. Polecam
wszystkim miłośnikom owsianek:)

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około kilograma granoli.
  • 400 g płatków owsianych
    pszennych
  • 300 g płatków owsianych żytnich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g pistacji
  • 50 g niesolonych orzeszków
    ziemnych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 60 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 60 ml rozpuszczonego oleju
    kokosowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 160C ( z termoobiegiem). Dwie duże blachy wyłożyć papierem do
pieczenia.
Do dużego garnka
wrzucić płatki, orzechy, wiórki, rodzynki oraz cukier.
Rozpuszczony i ostudzony olej wymieszać z miodem i wlać do garnka.
Całość dobrze wymieszać, aby wszystko ładnie się połączyło i
powstały grudki. Mieszankę rozsypać po połowie na blachy i piec
przez 30 minut. Co 10 minut można zaglądać do granoli i mieszać
od czasu do czasu. Po zakończeniu pieczenia pozostawić do
ostygnięcia. Granole przechowywać w szczelnych opakowaniach.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Nutty granola.

Homemade granola with nuts and honey.

Preparation: 10
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: 40 minutes.
Serves:
about 1 kg of granola.
  • 700 g rolled oats
  • 100 g dessicated coconut
  • 50 g raisins
  • 50 g walnuts
  • 50 g pistachios
  • 50 g peanuts
  • 50 g hazelnuts
  • 50 g cashews
  • 50 g almonds
  • 60 ml honey
  • 4 tbsp brown sugar
  • 60 ml melted coconut oil
Directions:
Cake:
Preheat the oven to 160 degrees. Line two large baking
pans with parchment paper.
In a big bowls mix
rolled oats, all nuts, coconut, raisins and sugar. Stir in coconut
oil and honey, until it’s well combined. Pour mixture into two pans
and bake for 30 minutes, mixing from time to time. Then set aside to
chill. Store granola in hermetic package.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
granola orzechy, nuts, płatki owsiane, rolled oats, śniadanie, breakfast,
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)