Zaznacz stronę
chocolate cake, fresh fruits cake, dessert,

Ciasto czekoladowe przekładane bitą
śmietaną oraz świeżymi owocami.

Ten tort robi ogromne wrażenie i jest
przepyszny, a wykonanie wcale nie jest trudne. Bazą jest nasze
ulubione ciasto czekoladowe wykorzystane np. w cieście Czarny Las.
Jest to idealny tort na lato oczywiście ze względu na owoce:
świeże truskawki, maliny, borówki i poziomki. Całości dopełnia
lekko słodka bita śmietana.

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień lub po 4 godzinach.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto czekoladowe:
  • 1 ¾ szklanki
    mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej)

Ponadto:
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona
    w 4 łyżkach wrzątku
  • 100 g poziomek
  • 200 g malin
  • 300 g truskawek
  • 150 g borówek
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice (23 centymetry
każda) – dna wyłożyć papierem.*
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
*ciasta można piec w 3 tortownicach lub w jednej na
trzy razy .
Śmietanę ubić w schłodzonej misce na sztywno. Pod
koniec ubijania wmieszać cukier. Wlać przestudzoną żelatynę i
zmiksować. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Ostudzone ciasta przekładać najpierw śmietaną, potem
owocami. Żeby śmietana wyglądała lepiej, można użyć szprycy
przy dekoracji. Ciasto powinno stać w lodówce minimum 4 godziny, a
najlepiej całą noc.

Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate cake with fruits.

Chocolate cake layered with whipped
cream and fresh fruits.

Preparation: 40
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee

Moreover:
  • 500 ml double cream
  • 4 tbsp sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 4
    tbsp of hot water
  • 100 g fresh wild strawberries
  • 200 g fresh raspberries
  • 300 g fresh, hulled and halved
    strawberries
  • 150 g fresh blueberry
Directions:
Cake:
Prepare 3 cake tins (23 cm each) – line bases with
baking paper . Preheat the oven to 180 degrees.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.
Stand cake in tins for 10 minutes. Then
remove lines and chill until the cake is cold.
Beat chilled double cream until stiff, at the end add sugar. Lastly stir in dissolved gelatine. Place in the
fridge for 30 minutes.
Spread whipped cream on chilled cakes and top with
fruits. Cake has to stay in the fridge for at least 4 hours.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)