Zaznacz stronę
 

Jajka sadzone w pikantnym sosie
pomidorowym z kolendrą.

W upały ostatnia rzecz o jakiej
człowiek marzy to siedzieć w kuchni przy garach – plus 10C do już
i tak zawrotnej temperatury. Dlatego też przyszedł na myśl ten
właśnie przepis. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, wrócić
po 20 minutach, a pyszne i pożywne danie jest już gotowe. Smakuję
równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Ja na pewno będę do niego
często wracać:)

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 2 średnie porcje.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • jedna duża cebula, pokrojona w
    kosteczkę
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • jedna mała papryczka chilli lub
    łyżeczka pasty chilli
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej kolendry
  • 3 duże jajka
  • 400 g pomidorów ( świeżych lub
    z puszki)
  • pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je
wcześniej sparzyć i pokroić w kostkę. Papryczkę dobrze oczyścić
z ziaren i drobno posiekać.
Na patelni żeliwnej rozgrzać oliwę. Kiedy będzie
dobrze ciepła wrzucić posiekaną cebulą oraz przeciśnięte przez
praskę czosnek z imbirem. Smażyć przed 2-3 minuty i dodać
pomidory, zioła, cukier, chilli oraz sól. Dobrze wymieszać i
trzymać na patelni, na małym ogniu, bez przykrycia, nie mieszając,
przez 15-20 minut. Potem wbić jajka i podgrzewać 3-4 minuty.
Podawać na ciepło lub zimno.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Zainspirowane
przepisem
Sheliny Permalloo.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Egg Rougaille.

Sunny-side up with spicy tomato sauce
and cilantro.

Preparation: 20
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: right after preparing
Serves:
2.
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 2 cm fresh ginger
  • 2 garlic cloves
  • 1 tsp sugar
  • 1 small chilli pepper
  • 3 tbsp fresh chopped cilantro
  • 3 tbsp fresh chopped thyme
  • 3 eggs
  • 400 g canned or fresh tomatoes
  • ½ tsp of salt
Directions:
If You are using fresh tomatoes you
have to remove skin and cube them . Remove seeds from the chilli
pepper and chop it roughly.
Heat olive oil in frying pan. When it’s hot add chopped
onion and squeezed ginger and garlic. Fry for 2-3 minutes and add all
seasonings, thyme, cilantro. Stir well and fry for 15-20 minutes,
without stirring. Then add eggs and heat for 3-4 minutes, serves hot
or cold.
Inspired from Shelina Permalloo recipe.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)