Zaznacz stronę
tarta serowa, sery, tarty, tarta wytrawna, tarta z tuńczykiem tarta z oliwkami, tart, cheese tart, tuna tart,

Quiche na kruchym cieście z
tuńczykiem, kaparami i czarnymi oliwkami. Całości dopełnia
mieszanka trzech serów: twarogu, parmezanu oraz blue cheese.

 

Przygotowanie:
40 minut.
Gotowe do podania:
60 minut
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła,
    pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 250 g tuńczyka w sosie własnym
  • 300 g twarogu
  • 5 jajek
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g kaparów marynowanych
  • 150 g czarnych oliwek
  • 150 g tartego parmezanu
  • 100 g sera pleśniowego blue
    cheese
  • sól i pieprz
Wykonanie:
W misie miksera
zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to
utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść
ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule,
zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać
do 200C.
Po 20 minutach
wyciągnąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę o szerokości 23
centymetry, na bokach zostawiając około 4-5 centymetrów ciasta.
Nakłuć dno widelcem i piec przez 15 minut.
W dużej misce
wymieszać ser biały oraz odsączonego tuńczyka, powinny dobrze
się połączyć. Wmieszać oliwki i kapary. Dodać roztrzepane
jajka, mąkę , mleko, parmezan (zostawić 2 łyżki do posypania),
dosolić i dopieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać całość i po 15
minutach przelać do podpieczonego ciasta. Na wierzch położyć
pokrojony ser pleśniowy. Całość piec kolejne 15 minut lub do
momentu kiedy skórka na wierzchu będzie twarda. Posypać resztą
parmezanu i podawać na ciepło lub zimno. Tarta może stać w
lodówce do dwóch dni.
Przepis
zaczerpnięty z ksiażki Tarty, Mayi Barakat-Nuq.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

 
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Three cheese quiche.

Quiche with tuna, capers, olives and 3
different types of cheese.

Preparation: 40
minutes.
All
ready: 1 hour.
Serves: 8.
Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water
Filling:
  • 250 g canned tuna, drained
  • 300 g curd cheese
  • 5 eggs
  • 125 ml milk
  • 2 tbsp all purpose flour
  • 30 g capers
  • 150 g black olives
  • 150 g shredded Parmesan
  • 100 g blue cheese
  • salt and pepper
Directions:
Pastry:
In a big bowl combine
flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it’s
smooth. Then add the water and keep kneading. When it’s well combine
wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.
Preheat the oven to 190C.
After 20 minutes remove foil and line 23 cm round baking pan with
pastry, leaving 5-6 cm on sides. Prick the bottom with a fork and
bake for 15 minutes.
In a big bowl mix tuna and
curd cheese until resembles crumble. Stir in capers and olives. Add
lightly beaten eggs, Parmesan (leave 2 tbsp) , flour, salt and pepper
for the taste. Stir well and pour into baked pastry. Top with cut blue
cheese and bake for another 15 minutes. After baking sprinkle with
remaining Parmesan. Serve hot or cold.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)