Zaznacz stronę

Koszyczki z ciasta francuskiego z
kurczakiem, bekonem i grzybami w delikatnym sosie z białego wina i
śmietanki.

Nazwa brzmi bardzo fikuśnie, ale
wykonanie wcale nie jest takie straszne. Jest to bardzo efektowne i
smakowite danie, idealne na przystawkę. Polecam gorąco na wyjątkowe
okazje – goście na pewno będą zachwyceni.

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe do podania:
około 50 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 koszyczków
  • dwa opakowania ciasta francuskiego
  • żółtko roztrzepane z łyżeczką
    mleka
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 375 ml bulionu z kurczaka ( może
    być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku ( lub pół
    łyżeczki w proszku)
  • 75 g chudego bekonu, pokrojonego w
    kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w
    plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 60 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 60 ml wody
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 dymka do dekoracji
Wykonanie:
Koszyczki
z ciasta francuskiego:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Ciasto rozwinąć i wyciąć z niego duże koła (
średnica mniej więcej 5-6 cm). Z połowy kół wyciąć mniejsze,
tak aby powstała jedno centymetrowa obręcz. Obręcze pookładać na
dużym kołach, nie przyciskając do ciasta – wtedy może nie
wyrosnąć. Pozostałe ciasto można wykorzystać do innego wypieku
np. rogalików z czekoladą. Boki posmarować żółtkiem z mlekiem.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po wyjęciu
zostawić do ostygnięcia a następnie wyciągnąć środki.
Nadzienie:
Kurczaka gotować 15 minut w bulionie z liściem
laurowym i tymiankiem. Następnie zdjąć garnek z palnika, wyjąć
kurczaka, pokroić i włożyć z powrotem do bulionu na 10 minut. Na
patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć boczek. Dodać
czosnek, szalotkę oraz pieczarki i podsmażać około 5 minut. Dodać
kurczaka. Dolać białe wino oraz połowę rosołu pozostałego z
kurczaka i dusić pod przykrywką około 5 minut. W garnku zmieszać
mąkę z wodą, a następnie śmietanką. Wlać na patelnie i mieszać
energicznie, dopóki sos nie stanie się gęsty.
Ciepłym farszem napełnić koszyczki i ozdobić
pokrojona dymką. Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Wypieki”
Anneki Manning.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Vol-au-vents.

Puff pastry filled with bacon, chicken
and mushrooms with creamy sauce.

Preparation: 30
minutes.
Baking: 15
minutes.
All
ready: 50 minutes
Serves:
10.
  • 2 sheets of puff pastry
  • yolk mixed with one spoon of milk
  • 200 g chicken, skinless and
    boneless
  • 375 ml chicken stock
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 bay leaf
  • 1 sprig of thyme ( or ½ tsp
    instant seasoning)
  • 75 g bacon, chopped
  • 100 g champignons, sliced
  • 1 clove of garlic, roughly chopped
  • 1 scallion, roughly chopped
  • 60 ml white vine
  • 2 tbsp cornflour
  • 60 ml water
  • 60 ml double cream
  • 1 onion set, for the decoration
Directions:
Puff
pastry :
Preheat
the oven to 200C. Line big baking pan with parchment paper.
Roll out the pastry and cut out big circles ( about 5-6
cm diam). Then cut out from ½ of the rings, smaller circles, for
create the rings ( 1 cm diam). Place rings on circles and brush them
with yolk. Bake for 15 then set aside to chill. Remove the middle and
prepare the filling.
Filling:
Boil the chicken in stock with thyme and bay leaf for 15
minutes. Then turn off the heat and remove chicken from stock. Cut it
into small cubes and put into the stock. Leave it for 10 minutes.
Heat olive oil on the frying pan and fry bacon for 5
minutes. Then add champignons, scallion and garlic and cook for 5
minutes. Add chicken, wine, ½ of the stock and cook for 5 minutes.
Mix together, water, flour and cream. Pour into to pan and mix until
sauce is stick and creamy.
Fill in puff pastry with filling and serves hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)