Zaznacz stronę

casserole with zucchini
Zapiekanka z młodymi ziemniakami,
cukinią, serem kozim i dymką.
Pyszne danie z samymi świeżymi
warzywami – wykorzystujemy co to najlepsze na targach i
straganach:) Kozi ser dodaje jej ciekawego i kremowego smaku.
Zapiekanka jest lekka i pożywna, idealna jako przystawka lub danie.

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut
Ilość
porcji z przepisu: 8
kawałków.
  • 2 młode cukinie
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 dymki
  • 7 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki sproszkowanego
    tymianku lub garść świeżego
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na połówki.
Gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ( zależy od wielkości
ziemniaka, muszą być na wpół ugotowane). Potem pokroić je w
cienkie plasterki.
Ceramiczną formę na tarty* wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Cebulę pokroić w piórka, cukinie w talarki. Czosnek
posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Chwile podsmażać czosnek i
cebulę, następnie dodać cukinię. Skropić sokiem z cytryny i
dodać duża szczyptę soli. Całość zamieszać i trzymać na
patelni dopóki cała woda nie wyparuje.
Dymkę drobno pokroić. W dużym garnku zmieszać jaja,
ser i mąkę na gładką masę. Dodać tymianek, dymkę, pół
łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Dobrze zamieszać.
Cukinię ściągnąć z patelni i włożyć do formy.
Dodać ziemniaki i zamieszać. Całość zalać płynną masą i piec
20 minut. Podawać na ciepło.
* można do pieczenia użyć zwykłej tortownicy, jednak
trzeba się upewnić, że nie przecieka. Jeśli jest nieszczelna, to
cała masa wycieknie.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Przepis
zmodyfikowany ze strony www.womanandhome.com
Smacznego!!

zucchini tart

 potatoes casserole

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Goat cheese and zucchini casserole .

goat cheese casserole

Delicious casserole with potatoes,
zucchini, goat cheese and onion set.

Preparation: 20
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
8.
  • 2 zucchinis, thinly sliced
  • 200 g new potatoes, peeled
  • 100 g goat cheese
  • 2 tbsp cornflour
  • 4 onion sets, chopped
  • 7 eggs
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 1 big onion, sliced
  • juice from ½ lemon
  • butter for brush tart form
  • 2 tbsp olive oil
  • salt and pepper
  • ½ tsp thyme seasoning or pinch of
    fresh thyme
Directions:
Cake:
Bake peeled and halved potatoes for
10-15 minutes ( it has to be half baked) in salted water. Then slice then and set
aside.
Prepare tart form – brush it with butter . Preheat the
oven to 180 degrees.
Heat the olive on frying pan. When it’s hot, add sliced
onion and chopped garlic. Fry for a few minutes, then add sliced
zucchini, lemon juice and a pinch of salt. Stir well and fry until a juice from the zucchini is gone.
In a big bowl mix together eggs, flour, cheese, onion
set, ½ tsp of salt, pepper and thyme.
Place prepared zucchini and potatoes in the tart form.
Pour egg mixture into it and bake for 20 minutes or till it’s set.
Serves hot.
Like
us on facebook!

tarte with goat cheese
Insired
from www.womanandhome.com
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)