Zaznacz stronę

Japońskie curry z kurczakiem i
warzywami.

To jedno z najpopularniejszych dań w
Japonii. Każda pani domu, pomimo podobnych składników przygotowuje
je inaczej: niektóre dodają np. kostkę czekolady bądź ketchup.
Dzięki temu jeżeli próbujemy go w innym domu, smak będzie się
różnił. Curry najlepiej smakuje przyrządzone z kostek: można je
kupić np. w Kuchniach Świata. Ma różne stopnie ostrości, ja
przygotowałam je w wersji medium spice. Przepis na to danie
zdradziła mi moja nauczycielka japońskiego. Ryż przygotowałam w
sposób podpatrzony u Gordona Ramsaya: basmati gotowany z anyżem i
kardamonem. Ma wyjątkowy smak i jest niezwykle sypki oraz lekki.
Polecam gorąco miłośnikom azjatyckich smaków i nie tylko.

Przygotowanie:
25 minut.
Gotowanie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około godziny. 
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże talerze.
  • 400 g ryżu basmati
  • pół opakowania kostek curry (
    można je znaleźć np. tutaj )
  • 3 płatki z gwiazdki anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju
  • zimna woda
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małe
kawałki. Ziemniaki oraz marchewkę obrać o pokroić w kostkę. W
średnim garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż będzie
złota. Dodać marchewkę i ziemniaka i podsmażać około 5 minut.
Na koniec dodać kurczaka, szczyptę soli i pieprzu, całość
trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Potem wlać do garnka wodę, tyle
aby tylko zakryła składniki. Poczekać, aż woda zacznie wrzeć i
dodać kostki curry. Mieszać do momentu rozpuszczenia kostek i
gotować około 30 minut ( warzywa powinny być miękkie).
Ryż wsypać do garnka i wlać 800 ml wody. Dodać
rozgnieciony kardamon i anyż. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod
przykryciem.

Podawać na gorąco.

Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Kare raisu.

Japanese curry with chicken and
vegetables.

Preparation: 25
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
4.
  • 400 g basmati rice
  • 100 g Japanese curry cubes ( for
    example Golden Curry)
  • 3 pieces of star anise
  • 3 seeds of cardamon
  • 300 g boneless and skinless
    chicken breasts, chopped
  • 3 big potatoes, cubed
  • 3 carrots, cubed
  • 2 big onions, chopped
  • 3 tbsp canola oil
  • cold water
  • salt and pepper
Directions:
Heat oil on medium
pot. Add onion and fry until it’s gold. Then add potatoes and
carrots, fry up to 5 minutes. Then add chicken, a pinch of salt and pepper and fry for another 5 minutes. Pour in water: until the ingredients are covered up. Boil for 15-20 minutes or until veggies
are smooth.
Place rice in a
medium pot and pour in 800 ml of water. Add crushed anise and cardamon
and boil for 15 minutes under cover.
Serves hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)