Zaznacz stronę

Klasyczne włoskie danie pełne
pomidorów oraz świeżych przypraw.

Lasagne to kupa roboty i dużo brudnych
garnków do mycia, ale przede wszystkim wspaniały smak i iście
włoska uczta. U mnie w domu od zawsze robiło się ją tak samo: z
dużą ilością pomidorów i papryki, mięsa mielonego z indyka oraz
sosem beszamelowym. Nie można zapomnieć oczywiście o serze: można
użyć ulubionego rodzaju, u mnie to mieszanka goudy i parmezanu.
Mimo, że pogoda nie sprzyja siedzeniu w kuchni to po prostu naszła
mnie straszna ochota na to danie, a efekty widzicie poniżej:)

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże kawałki.
  • 15 płatów makaronu do lasagne
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 3 średnie papryki ( ja użyłam,
    czerwonej, żółtej i zielonej)
  • świeża bazylia, oregano i
    tymianek
  • 300 g pieczarek
  • 300 g ulubionego sera żółtego (
    u mnie gouda)
  • 100 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W
dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Kiedy będzie wrzeć,
wrzucać plastry makaronu ( po dwa, maksymalnie trzy, aby się nie
posklejały) i gotować 3 minuty. Potem układać na talerzach,
uważając by się nie posklejały.
Na
patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek.
Podsmażać póki nie będzie złocista. Dodać mięso mielone i
smażyć około 7 minut. Następnie dodać pokrojone w plasterki
pieczarki i trzymać na patelni dopóki sok nie zniknie. Następnie
dodać pocięta w kosteczkę paprykę i smażyć 5-10 minut. Na
koniec dodać pomidory, przecier oraz zioła i przyprawy. Dobrze
zamieszać i dusić póki smaki dobrze się nie przegryzą.
Aby wykonać beszamel należy na
patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie gorące i płynne, dodać
mąkę i bardzo energicznie mieszać, dopóki nie utworzy się gęsta
masa, potem smażyć przez 1-2 minuty. Do mleka dodać szczyptę
pieprzu i soli. Mleko wolno dolewać do zasmażki cały czas
mieszając, aż utworzy się gęsty sos.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć
płaty makaronu, następnie posmarować sosem beszamelowym ,wyłożyć
farsz i posypać startymi serami. Czynność powtarzać do
wykończenia wszystkich składników. Lasagne zapiekać 15-20 minut,
aż ser będzie chrupiący. Podawać na ciepło.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
mincedmeat lasagne
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Lasagne.

Parmesan lasagne

Classic lasagne with tomatoes, meat and white sauce.

Preparation: 40
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
4.
  • 15 sheets of lasagne pasta
  • 500 g turkey mincemeat
  • 400 g canned tomatoes
  • 3 tbsp tomato paste
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 brown onions
  • 3 small cloves of garlic
  • 3 peppers
  • fresh basil, thyme and oregano
  • 300 g mushrooms
  • 300 g shredded cheese
  • 100 g shredded Parmesan
  • salt and pepper
  • butter to grease
White sauce:
  • 2 tbsp butter
  • 2 tbsp flour
  • 1,5 cup milk
  • salt and pepper
Directions:
Preheat the oven to 180 degrees. Grease casserole with
butter.
In a
big bowl heat water with a tbsp of salt. When it’s hot boil sheets of
pasta ( 2-3 at one time) for 3 minutes. Then leave to chill ( place
them on different place to prevent sticking).
On a
frying pan heat the oil. Add chopped onion and garlic, fry until it’s
gold. Then add meat and fry up to 10 minutes. Next add sliced
mushrooms and chopped pepper and fry until it;s soft. Lastly add
tomatoes, paste, herbs with salt and pepper. Stir well and stew for
10 minutes.
White sauce:
Melt
the butter on large non stick pan. Then add flour and stir roughly
until it’s well combines. Leave for 2 minutes until it’s bubbling.
Add some salt and pepper to the milk and pour it very slowly into the
pan. Stir constantly until a mixture is thick.
On greased casserole place prepared
pasta, then white sauce, meat sauce and shredded cheese and Parmesan.
Then top with another pasta sheets, white sauce etc. Repeat this
activity until the ingredients are finished. Bake for 15-20 minutes,
or until cheese on the top is crunchy.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
easy lasagne
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)