Zaznacz stronę
cake with fresh fruits

Ciasto migdałowe przekładane trzema
kremami: borówkowo- jeżynowym, malinowym i czekoladowym.

Pyszne i lekkie ciasto w bardzo letnim
stylu. Właściwie jest to pożegnanie z owocami, choć w zanadrzu
jest jeszcze kilka przepisów z owocami w roli głównej. Nazwa
wzięła się od ozdób czekoladowych: przypomniały nam wachlarze.
Ciasto migdałowe pochodzi z opublikowanej już wcześniej Opery:
jest bardzo lekkie i niezbyt słodkie. Ten tort jest przysporzył
wielu kłopotów ( niefortunny dzień: śmietana za nic nie chciała
się ubić), ale kiedy w końcu się udał zachwycił smakiem oraz
prezentacją.

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień lub po 4 godzinach.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto migdałowe z tego przepisu:
  • 6 białek
  • 2 łyżki stołowe cukru w
    kryształkach
  • 225g zmielonych i blanszowanych
    migdałów
  • 225g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 70g mąki
  • 45g masła

Ponadto:
  • 750 ml śmietanki 30% lub 36%
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona
    w 4 łyżkach wrzątku
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 500 g malin
  • 250 g borówek
  • 250 g jeżyn
  • 8 łyżek cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Trzy tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem
do pieczenia ( można piec w jeden na trzy razy).
Białka ubić na
sztywno z cukrem.
Zmielone migdały,
cukier puder i całe jajka zmiksować na gładką masę. Potem dodać
mąkę i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać ubite białka
i mieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Masę podzielić
na 3 części i wylać po równo tortownic. Piec przez 5-7 minut.
Zostawić do ostygnięcia.
Kremy:
Śmietanę ubić w schłodzonej misce na sztywno.
Wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do
ostygnięcia.
Na gaz położyć dwie patelnie. Do jednej włożyć
maliny z 3 łyżkami cukru a do drugiej borówki z 5 łyżkami cukru
i jeżyny. Podgrzewać dopóki cała woda nie zniknie i nie powstaną
gęste sosy. Pozostawić do ostygnięcia. Kiedy musy będą zimna
wmieszać żelatynę ( całość rozlać po połowie).
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
Ubitą śmietanę podzielić na trzy części. Do jednej
dodać maliny, drugiej borówki i jeżyny, a trzeciej czekoladę.
Jeden blat ciasta umieścić w tortownicy o szerokości
23 centymetry. Wyłożyć mus czekoladowy, tak aby dosięgał do
boków tortownic. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i
powtórzyć czynność z musem borówkowo-jeżynowym. Przykryć
ostatnim blatem i musem malinowym. Ciasto powinno stać w lodówce
minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
cake with raspberries

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Fruity fan cake.

almond cake

Almond cake layered with three mousses.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
Almond cake from this recipe:
  • 6 egg whites
  • 2 tbsp raw sugar
  • 225g ground almonds
  • 225g caster sugar
  • 6 big eggs
  • 70g all-purpose flour
  • 45g butter

Moreover:
  • 750 ml double cream
  • 8 tbsp sugar
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 4
    tbsp of hot water
  • 500 g fresh raspberries
  • 500 g fresh blueberries
  • 150 g dark chocolate
Directions:
Cake:
Prepare 3 cake tins (21 cm each) – line bases with
baking paper . Preheat the oven to 200 degrees.
Beat the whites
with sugar ( has to be stiff and shiny)
Ground almonds,
caster sugar and whole eggs mix until well combined. Then add the
flour and mix.
Lastly add the
beaten whites and stir with wooden spoon.
Split the almond
cake into three and spread on the 3 pans. Bake 5-7 minutes. Set aside
to chill
Beat chilled double cream until stiff and place in the
fridge.
Place two frying pans on the heat. Add raspberries with
3 tbsp of sugar in the first one and blueberries with 5 tbsp of sugar
in the second one. Heat until all juice is gone and the mixture is
thick. Then split gelatine into two and mix into the mousses.
Melt the chocolate in a bowl set over a pan of hot
water, stirring from time to time.
Split whipped cream into three bowls. Add raspberries,
blueberries and chocolate into each separately.
Place first layer of cake on 23 cm round baking pan and
spread chocolate mousse on it. Then top with next cake and pour
blackberry mousse. Lastly place third cake on the top and pour
raspberry mousse. Place in the fridge for one night.
cake with fruits
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)