Zaznacz stronę
tomato sauce pasta

Tagliatelle z sosem pomidorowym i mięsem.
Bardzo prosta i
wyjątkowo smaczna pasta. Sos klasycznie zrobiony z pomidorów z
dodatkiem przypraw i czerwonego wina. Sos należy dusić jak
najdłużej, aby wydobyć z niego smak, jednak już po 40 minutach
będzie bardzo dobry. Polecam gorąco dla maniaków pasty!

Przygotowanie:
10 minut.
Gotowanie: 70
minut.
Gotowe do podania:
około półtorej godziny
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje.
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 600 g pomidorów z puszki lub
    świeżych ( sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki)
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia, tymianek,
    kolendra ( można zastąpić przyprawami w proszku)
  • 400 g makaronu
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć czosnek z cebulą, dopóki nie będą jasno
złote. Następnie dodać mięso mielone, doprawić odrobiną soli i
pieprzu.W razie potrzeby można dolać jeszcze łyżkę oliwy. Smażyć
około 10-15 minut, aż mięso będzie miało odpowiedni kolor i
smak. Do gotowego mięsa dodać pomidory, passatę oraz wino. Dobrze
wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć
pokrywę dodać przyprawy, kosztując czy danie jest wystarczająco
słone. Następnie trzymać na gazie jeszcze 20 minut bez przykrycia
i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron zagotować al dente zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu.
Serwować na gorąco.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

bolognese pasta
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Alla bolognese.

pasta z mięsem

Delicious pasta with tomato sauce
with wine and mince meat.

Preparation: 10
minutes.
Cooking: 70
minutes.
All
ready: about 90 minutes.
Serves:
4.
  • 400 g turkey mince meat
  • 2 tbsp olive oil
  • 3 garlic cloves, chopped
  • 2 small onions, chopped
  • 250 ml tomato puree
  • 600 g canned tomatoes
  • 150 ml dry red wine
  • salt and pepper
  • fresh or instant basil, thyme and
    coriander
  • 400 g Tagliatelle pasta
Directions:
Heat olive oil on
non stick pan. When it’s hot add chopped onion and garlic. Fry for a
few seconds, until it’s gold. Then add minced meat, some salt and
pepper and stir well. Fry for 10 to 15 minutes until the color is
fine and meat is well done. Add tomatoes,tomato pure and wine. Stir
well and cover with lid. Stew for 30 minutes. Then remove the lid
and add seasonings. Taste sauce, and if it’f necessary add more
seasonings. Cook for another 20 minutes without the lid.
Boil the pasta
according to tips on the pack. It has to be al dente.
Serves hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)