Zaznacz stronę

Kruche ciasto z powidłem i zapiekanymi
owocami.
Galette to jest z moich ulubionych
deserów: jest proste i szybkie, a do środka można włożyć
dowolne owoce i zawsze będzie smakować tak samo dobrze. Tym razem
postawiłam na śliwki i gruszki z dodatkiem powidła. Kruche ciasto
z tego przepisu jest wyjątkowo lekkie i świetnie smakuje z lekko
twardymi owocami.

Przygotowanie:
80 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g niesolonego masła
  • zimna woda

Ponadto:

  • 200 g śliwek
    ( ja użyłam śliwki japońskiej, ale inne gatunki również będą
    dobre)
  • 2 średnie
    gruszki
  • 1 łyżka
    cukru
  • 2 łyżki
    powideł śliwkowych
  • żółtko
    roztrzepane z łyżeczką mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło
i miksować, do momentu połączenia składników. Potem dodawać po
łyżce wody, aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąć
na płaską powierzchnię, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć
do lodówki na 1 godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce
do dwóch dni).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Owoce umyć i pokroić na cienkie plasterki. Ciasto
rozwałkować w duży okrąg i posmarować powidłami ( pozostawiając
około dwa centymetry do zawinięcia). Ułożyć owoce i boki
przykryć pozostałym ciastem. Owoce posypać cukrem a ciasto
posmarować żółtkiem. Piec 20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pears and plums galette.

Delicious dessert with fruits.
Preparation: 80
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
6.
Pastry:
  • 220 g flour
  • a pinch of salt
  • 170 g unsalted butter
  • cold water

Moreover:

  • 200 g plums,
    sliced
  • 2 medium
    pears, sliced
  • 1 tbsp caster
    sugar
  • 2 tbsp plum
    stew
  • 1 yolk mixed
    with 1 tsp of milk
Directions:
Mix flour with
salt, add butter and knead until resembles breadcrumbs. Then keep
kneading, adding water, until it’s smooth and well combined. Wrap
with a foil and place in the fridge for 1 hour.
Preheat the oven to 180C, line large
baking pan with parchment paper.
Roll chilled pastry out into a circle.
Spread plum stew in the middle and place sliced fruits on the top, leaving about 2 cm free space.
Wrap with the sides and brush with yolk. Sprinkle the fruits with a
sugar. Bake for 20 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)