Prosty
sernik kawowy na czekoladowym spodzie.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Pieczenie: 70
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
porcji z przepisu: 25 kawałków.
Ciasto czekoladowe:
-
1 ¾ szklanki
mąki -
2 szklanki cukru
-
¾ szklanki kakao
-
2 łyżeczki sody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka maślanki naturalnej
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
2 duże jajka
- 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Sernik:
-
250ml
śmietanki 30% lub 36%
-
200 g cukru pudru
-
3 jajka
-
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-
850 g kremowego sera lub sera
trzykrotnie zmielonego -
25 ml mleka
-
150 g gorzkiej czekolady
Ponadto:
-
kakao do posypania
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę (
32x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
32x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać do blachy i piec
15 minut.. W tym czasie przygotować ser.
15 minut.. W tym czasie przygotować ser.
Ser:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W garnuszku podgrzać mleko i
rozpuścić w nim kawę.
wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W garnuszku podgrzać mleko i
rozpuścić w nim kawę.
Ser zmiksować z cukrem, następnie
dodać jajka, śmietankę, oraz kawę. Na koniec wmieszać chłodną
czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ser wylać na
podpieczony czekoladowy spód i trzymać w piekarniku przez 55 minut.
O wystudzeniu posypać kakaem.
dodać jajka, śmietankę, oraz kawę. Na koniec wmieszać chłodną
czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Ser wylać na
podpieczony czekoladowy spód i trzymać w piekarniku przez 55 minut.
O wystudzeniu posypać kakaem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Coffee cheesecake.
Simple
cheesecake with coffee and chocolate cake.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
Baking: 70
minutes.
minutes.
All
ready: about 2 hours.
ready: about 2 hours.
Serves:
25.
25.
Chocolate cake:
-
1 ¾ cup white flour
-
2 cups raw sugar
-
¾ cup dark cocoa
-
2 tsp baking soda
-
1 tsp baking powder
-
1 tsp salt
-
1 cup plain buttermilk
-
½ cup canola oil
-
2 tsp vanilla essence
-
2 big eggs
- 1 cup coffee
Cheesecake:
-
250ml double
cream -
200 g caster sugar
-
3 eggs
-
2 tbsp instant coffee
-
850 g cream cheese
-
25 ml milk
-
150 g dark chocolate
Moreover:
-
dark cocoa
Directions:
Chocolate cake:
Preheat the oven to 180 degrees. Line 32×36 baking pan
with a parchment paper.
with a parchment paper.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Pour the mixture into prepared pan and
bake for 15 minutes.
bake for 15 minutes.
Cheesecake:
Melt the chocolate: place it on a small bowl set it over
a saucepan of simmering water. Set aside to chill.
a saucepan of simmering water. Set aside to chill.
Heat the milk a little bit and dissolve coffee into it.
Mix cheese with sugar. Then add egg and cream. Lastly
stir in dissolved coffee and cooled chocolate. Bake for 55 minutes.
Sprinkle with cocoa.
stir in dissolved coffee and cooled chocolate. Bake for 55 minutes.
Sprinkle with cocoa.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
już wiem jaki będzie mój następny sernik 😉
Eh, kolejna pyszność, a przecież w mojej kolejce czeka już Wasze chałwowe sernikobrownie! 🙂
Pyszne połączenie smaków – kawa i czekolada, uwielbiam!
Po zdjęciach wygląda na taki treściwy ten serniczek? *.*
Jedyne co, to ten czekoladowy spód mnie nie zachwyca, jego struktura… wygląda jak typowe brownie, ale w przepisie uwzględniony jest proszek do pieczenia… jednak z dodatkiem jakiegokolwiek środka spulchniającego oczekiwałabym nieco bardziej 'suchego', podpulchnionego ciasta… wg mnie zatem, wkład proszku można by pominąć, zbędny ;P
Pozdrawiam!
N.
Spód przypomina raczej biszkopt niż brownie, jest dość lekki i wilgotny. Zamiast 15 minut można podpiec go dłużej np. 25-30 wtedy będzie bardziej suchy i pulchny. Lub po prostu zastąpić go klasycznym spodem z ciasteczek, jednak wtedy sernik lepiej zrobić w tortownicy: będzie wyższy. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Uwielbiam kawę, a cisto wygląda obłędnie!!
O matko! Sernik kawowy na moim ukochanym czekoladowym cieście. Mistrzostw. 🙂
Wygląda obłędni 🙂
sam wygląd zachwyca, a co dopiero smak… 🙂
Czysty obled! Czuje, ze przepadlam 🙂
co tu dużo pisać, znakomicie wygląda:)
Obłęd mam w oczach 🙂 bo spojrzałam na ten sernik w dniu, w którym rano stwierdziłam, że pora trochę zrzucić… Jak żyć? 🙂
Dziękujemy za wszystkie komentarze: nie pozostaje Wam nic innego jak wziąć się za pieczenie tego sernika:))
znalazłam przepis i tego samego dnia zrobiłam – bardzo smaczny, następnym razem zmniejszę tylko trochę ilość cukru – ale słodkość ciasta to jest sprawa osobnicza
Cieszę się, że smakowało.
Ten głęboki kolor spodu i kawowy smak masy sernikowej kuszą mnie ogromnie! 🙂