Ciasto
czekoladowe i biszkopt korzenny przekładane kremem dyniowym z polewą
pomarańczową.
Wiosna nadeszła, chyba na dobre, więc
pora zacząć wykorzystywać dynię. Najlepiej oczywiście w formie
tortu. Biały biszkopt ma wyrazisty smak dzięki przyprawom ,a
ulubione ciasto czekoladowe ( wykorzystane np. w ostatnim serniku)
świetnie się z nim komponuje. Całości dopełnia pomarańczowa
polewa z serka oraz krem dyniowy.
Przygotowanie:
60 minut.
60 minut.
Pieczenie: 60
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 4 godziny.
około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt
korzenny:
korzenny:
-
4 jajka
-
90 g cukru
pudru -
½ łyżeczki
skórki z cytryny ( jedna cytryna) -
½ łyżeczki
olejku waniliowego -
80 g mąki
pszennej -
po łyżeczce:
mielonego kardamonu, cynamonu, imbiru, goździków, przyprawy
korzennej
Ciasto czekoladowe:
-
1 ¾ szklanki
mąki -
2 szklanki cukru
-
¾ szklanki kakao
-
2 łyżeczki sody
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka maślanki naturalnej
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-
2 duże jajka
- 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Krem dyniowy:
-
puree
z dyni warzącej 2 kg -
500
ml śmietany 30 lub 36% -
3
łyżki cukru białego - 5
łyzek cukru brązowego
Polewa:
- 500 g kremowego serka
- 10
łyżek cukru pudru - 6
łyżek soku pomarańczowego
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Przygotować 2
tortownice po 20 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
tortownice po 20 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 2
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Biszkopt korzenny:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Dno dwóch tortownic po 20 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.
do 200 stopni. Dno dwóch tortownic po 20 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce
zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na
jednolitą, puszystą masę.
białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce
zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na
jednolitą, puszystą masę.
Białka ubić na sztywno,
pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany
wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka
i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec
przesiać mąkę z przyprawami i znowu delikatnie wymieszać.
pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany
wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka
i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec
przesiać mąkę z przyprawami i znowu delikatnie wymieszać.
Piec 15 minut, do suchego
patyka. Pozostawić do ostygnięcia.
patyka. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem dyniowy:
Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Cukier
brązowy zmieszać z niewielką ilością musu dyniowego, aby pozbyć
się grudek. Cały mus połączyć ze śmietaną.
brązowy zmieszać z niewielką ilością musu dyniowego, aby pozbyć
się grudek. Cały mus połączyć ze śmietaną.
Polewa:
Serek zmiksować z cukrem i sokiem do uzyskania gładkiej
masy.
masy.
Wystudzone ciasta przełożyć musem dyniowym i pokryć
polewą. Całość powinna odstać w lodówce minimum godzinę przed
podaniem.
polewą. Całość powinna odstać w lodówce minimum godzinę przed
podaniem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Pumpkin torte.
Delicious
layers of spicy and chocolate cakes, pumpkin mousse and cream cheese
icing.
Preparation: 60
minutes.
minutes.
Baking: 60
minutes.
minutes.
All
ready: about 4 hours.
ready: about 4 hours.
Serves:
12.
12.
Chocolate cake:
-
1 ¾ cup white flour
-
2 cups raw sugar
-
¾ cup dark cocoa
-
2 tsp baking soda
-
1 tsp baking powder
-
1 tsp salt
-
1 cup plain buttermilk
-
½ cup canola oil
-
2 tsp vanilla essence
-
2 big eggs
- 1 cup coffee
White sponge
cake:
cake:
-
90 g caster
sugar -
4 eggs
-
½ tsp finely
grated lemon rind -
½ tsp
vanilla essence -
80 g all purpose flour
-
1 tsp of: ground cinnamon,
cardamon, ginger, cloves and all spice
Pumpkin mousse:
-
pumpkin
puree from 2 kg pumpkin ( about 800 g) -
500
ml double cream -
3
tbsp sugar - 5
tbsp brown sugar
Icing:
-
500 g cream cheese
-
10 tbsp caster sugar
- 6 tbsp orange juice
Directions:
White sponge
cake:
cake:
Preheat
the oven to 200C degrees. Line two 20 cm round baking tins with
parchment paper.
the oven to 200C degrees. Line two 20 cm round baking tins with
parchment paper.
Separate the yolks
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
Beat
the whites until it’s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
the whites until it’s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
¼ of
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix. Pour it into tins and bake for 15 minutes. Set aside to chill.
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix. Pour it into tins and bake for 15 minutes. Set aside to chill.
Chocolate cake:
Preheat the oven to 180 degrees. Line two 20 cm each
tins with a parchment paper.
tins with a parchment paper.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Pour the mixture into prepared tins and
bake for 15 minutes. Set aside to chill.
bake for 15 minutes. Set aside to chill.
Pumpkin mousse:
Beat double cream with 3 tbsp of sugar, until stiff and thick. Mix
some pumpkin puree with brow sugar. Then mix all pumpkin puree with
whipped cream.
some pumpkin puree with brow sugar. Then mix all pumpkin puree with
whipped cream.
Icing:
Mix together cheese, juice and sugar until creamy.
Spread pumpkin mousse on all 4 layers and spread icing on the top.
Cake has to be in the fridge for 1 hour until it’s set.
Cake has to be in the fridge for 1 hour until it’s set.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Tort super! Wygląda nieziemsko! I wiosną powiało tej jesieni u ciebie w wpisie 🙂
Tort wygląda znakomicie. Jeszcze na zdjęciach prezentujesz ślicznie i zachęcająco. Ciekawi mnie ten korzenny biszkopt.
Przepiękny piętrusek 🙂
wygląda niesamowicie:) jestem pod ogromnym wrażeniem:)
Świetne połączenie kolorów, bardzo mi się podoba!
Zapraszam do Akcji – Dynia 2013 Na durszlaku ! 🙂 http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html
Wygląda super!:)
JAKIE CUDO!
OMG. Rewelacja :)))
Beautiful pictures.
I attempted to make this cake over the weekend and had the worst trouble with it. I am not a baking pro but I like to consider myself an avid baker. We are thinking something got lost in translation. The chocolate cake came out fine and the exterior frosting came out fine as well. The white sponge cake and the pumpkin mousse I had issues with.
-Using the above directions the sponge cake didn't rise nor fill up two baking pans. I was left with some sort of pancake. I ended up throwing this out and using a yellow cake recipe instead.
-I ended up throwing this out as well. It was a waste of a lot of pumpkin puree and cream. I ended up with a big bowl of blob where the cream didn't mix well with the puree and I ended up with a puree with a bunch of yellow spots in it (assuming this was the milk not mixing well with it). I ended up using a different recipe for the mousse also.
If you are going to attempt this cake I would recommend trying a test version first. =)
Hi, I'm really sorry and disappointed that You couldn't make it properly. I used this pumpkin mousse for a few desserts and it always worked out. The same goes for the cake: it appears in my blog very often and i have never heard any complains about it. I'm not a native speaker so it can possibly be my fault: maybe i wrote something wrong or not very precise. I appreciate Your comment and I hope You aren't discouraged with the blog. Greetings.
Ciasta -i torty mają coś ze zjawiskowej krainy baśni -i bajek-w smaku raj na języku-to coś nie powtarzalnego-patrząc na fotografie-świat wiruje w oczach
Jest cudowny! Jak to się stało, że go wcześniej nie zauważyłam…?