Ciemne
babeczki z maślanym kremem czekoladowym. Dużo ilość słodyczy i
czekolady w jednym, czyli to co lubimy najbardziej:) Cupcakes są
proste w wykonaniu, kluczem do udanego kremu jest odpowiednie ubicie
masła. Ciasto samo w sobie jest proste i standardowe dla tego typu
wypieków. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady!
Przygotowanie:
30 minut.
30 minut.
Pieczenie: 20
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 1,5 godziny.
około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12-14 babeczek.
porcji z przepisu: 12-14 babeczek.
Ciasto:
-
75
g roztopionego i wystudzonego masła -
łyżeczka
cukru waniliowego -
100
ml espresso lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 100 ml wrzątku,
wystudzone -
325
g mąki pszennej -
75
g gorzkiego kakao do wypieków -
1
łyżeczka sody -
1
łyżeczka proszku do pieczenia -
250
g cukru -
150
ml maślanki naturalnej -
1
duże jajko
Krem
maślany:
maślany:
-
200
g gorzkiej czekolady -
300
g miękkiego masła -
300
g cukru pudru -
150
g gorzkiego kakao do wypieków
Wykonanie:
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do
muffin i papilotki.
muffin i papilotki.
Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. W espresso
lub kawie przygotowanej z proszku rozpuścić cukier waniliowy.
Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą,
proszkiem i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę i
wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem.
Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez
15.20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy nie zostaje na niej żadne
ciasto).
lub kawie przygotowanej z proszku rozpuścić cukier waniliowy.
Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą,
proszkiem i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę i
wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem.
Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez
15.20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy nie zostaje na niej żadne
ciasto).
Krem maślany:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić
do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe,
gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do
połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i
znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną
czekoladę.
do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe,
gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do
połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i
znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną
czekoladę.
Kremem, za pomocą szprycy, dekorować ostudzone
muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym
wyglądzie po przekrojeniu. Zjeść od razu lub przechowywać w
lodówce:)
muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym
wyglądzie po przekrojeniu. Zjeść od razu lub przechowywać w
lodówce:)
Przepis zaadaptowany ze strony: call-me-cupcake.blogspot.se
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Chocolate cupcakes.
Delicious
dark chocolate cupcakes with butter cream.
dark chocolate cupcakes with butter cream.
Preparation: 30
minutes.
minutes.
Baking: 20
minutes.
minutes.
All
ready: about 1.5 hours.
ready: about 1.5 hours.
Serves:
about 12.
about 12.
Cupcakes:
-
75 g melted and chilled butter
-
1 tsp vanilla sugar
-
100 ml espresso or 2 tbsp instant coffee melted in 100 ml hot water
-
325 g all purpose flour
-
75 g dark baking cocoa
-
1 tsp baking soda
-
1 tsp baking powder
-
250 g sugar
-
150 ml plain buttermilk
-
1 big egg
-
Chocolate butter
cream:
cream:
-
200 g dark chocolate, melted
-
300 g softened butter
-
300 g caster sugar
-
150 g dark baking cocoa
Directions:
Cupcakes:
Preheat the oven to 180C. Prepare muffin baking pan.
Melt the butter and set aside to chill. Dissolve vanilla
sugar in hot coffee, set aside to chill.
sugar in hot coffee, set aside to chill.
Mix all dry ingredients. Add beaten egg with a the
butter mil and stir well. Lastly mix in chilled butter and coffee.
When it’s well combined pour the batter into the muffin pan. Bake for
15-20 minutes. Set aside to chill.
butter mil and stir well. Lastly mix in chilled butter and coffee.
When it’s well combined pour the batter into the muffin pan. Bake for
15-20 minutes. Set aside to chill.
Butter cream:
Beat softened butter until it’s puff, creamy and pale. Next stir in caster sugar and mix until well combined. Then stiff in
cocoa and stir again. Lastly mix in melted and chilled chocolate.
cocoa and stir again. Lastly mix in melted and chilled chocolate.
Decorate completely cooled muffins with the butter
cream. Hold the cupcakes in a refrigerator.
cream. Hold the cupcakes in a refrigerator.
Recipe belongs to : call-me-cupcake.blogspot.se
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Mniam, poproszę jedną na osłodę chłodnego poranka. Wyglądają nieziemsko. 🙂
boskie małe słodkosci:)
Bardzo elegancko wyglądają w tych kolorach 🙂
Piękne 🙂
Wyglądają niesamowicie! Mniam 🙂
Dużo czekolady widzę 🙂 Uwielbiam takie szczególnie jak jest już zimno 🙂
Dziękujemy:)
Hello,
We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you could share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ a community for food bloggers and food lovers. With iPinRecipes.com your recipes will be published immediately without any editorial review. No need to edit, crop your recipe images, with iPinRecipes.com you can directly pin your recipes from your blog. So why to wait, join our community and start pinning recipes.
Happy Pinning!!!
Regards
iPinRecipes Team
150 g kakao to chyba troche duzo. Napewno taka ilosc? To jest cala paczka
Tak, na tyle masła i cukru 150 g kakao jest odpowiednią ilością.