Zaznacz stronę


Wspaniała, gęsta i rozgrzewająca
zupa z dyni. Dodatek chilli i mleka kokosowego sprawia, że ma
niesamowity smak i aromat. Jako dodatek grillowana szynka parmeńska
i tosty na oliwie. Pyszne danie, którego długo nie zapomnicie:)

Przygotowanie:
30 minut.
Gotowanie: 45
minut.
Gotowe do podania:
około 1 godzinę i 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 4 miseczki.
  • 600 g puree z dyni Hokkaido*
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego
    imbiru
  • 1 duża łyżka przecieru
    pomidorowego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczka chilli
  • 200 ml mleka kokosowego**
  • 2 szklanki bulionu***
  • sok z małej limonki
  • sól ****
  • 4 kromki chleba
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Bulion dobrze podgrzać. Kiedy będzie gorący dodać
mleko kokosowe, zamieszać i trzymać na małym ogniu 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno posiekany
korzeń imbiru, czosnek i cebulę. Podsmażać dopóki składniki nie
będą lekko złote. Następnie dodać przecier i dobrze wymieszać.
Na koniec dodać curry, chilli oraz puree z dyni i cały czas
podgrzewając, mieszać do połączenia się składników. Jeżeli
masa będzie bardzo gęsta można podlać 2 łyżkami bulionu.
Po 30 minutach do bulionu i mleka kokosowego dodać bazę
dyniową i dokładnie wymieszać. Wlać sok z limonki i skosztować,
w razie konieczności dosolić. Jeżeli widoczne będą grudki zupę można
zblenderować.
4 kromki ulubionego chleba posmarować oliwą i
grillować. Następnie podsmażyć na patelni szynkę, do momentu
kiedy będzie całkiem wysuszona. Pokroić w cienkie plasterki.
Zupę podawać na gorący z grzankami i szynką.
*dynia Hokkaido po upieczeniu jest bardzo zbita i gęsta,
a kolor jest bardzo intensywny, dlatego proponuję użycie tego
gatunku.
** najlepiej kupić mleko kokosowe z sklepach z
orientalną żywnością. Mleko powinno być produkowane w krajach
Azji Wschodniej, wtedy będzie mieć odpowiednią konsystencję i
kolor.
*** bulion można przygotować na warzywach lub
kurczaku. Można też rozpuścić dwie kostki rosołowe w dwóch
szklankach wrzątku.
**** zupę solimy na samym końcu, po skosztowaniu,
zależy to od tego jakiego bulionu użyliśmy. W moim przypadku zupa
była dość słona, bez konieczności doprawienia.
Przepis zaadaptowany ze strony:
www.thekitchn.com
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Spicy pumpkin soup.

Coconut milk and chilli pumpkin soup.
Very creamy, thick and delicious. Perfect dish for autumn:) Served
with drilled toasts and prosciutto.

Preparation: 30
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: about 1 hour and 30 minutes.
Serves:
4 bowls.
  • 600 g pumpkin puree ( made from
    Hokkaido pumpkin)
  • 1 tbsp canola oil
  • 2 garlic cloves, roughly chopped
  • 1 small onion, chopped
  • 2 cm piece of fresh ginger root,
    chopped
  • 1 big spoon tomato paste
  • ½ tsp curry
  • ½ tsp chilli
  • 200 ml coconut milk
  • 2 cup vegetable or chicken stock
  • juice from 1 lemon, fresh
  • 4 slices of your favorite bread
  • 4 sliced of prosciutto
  • 1 tbsp olive oil
Directions:
Heat the stock and
when it’s hot stir in coconut milk. Boil in a small heat for 30
minutes.
Heat oil on non
stick frying pan. Add chopped garlic onion and ginger. Fry until it;s
gold. Then add tomato paste and stir well. Lastly add curry, chilli and pumpkin puree. Stir everything until it’s well combined. If the
mixture is too thick You can add a few spoons of the broth.
After 30 minutes
boiling add broth and coconut onto the pumpkin mixture, stir well.
Add lime juice and taste. You can add some salt if You think it’s necessary ( it depends on what kind of broth You use). Blend
the soup to remove knobs.
Heat a grilling
pan. Spread olive oil on bred slices and grill them until gold and
crunchy. Then grill prosciutto and slice it.
Serve the soup hot
with toasts and prosciutto.
Recipe adapted from:
thekitchn.com
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)