Zaznacz stronę


Ryż jaśminowy na mleku kokosowym z
ananasem i kukurydzą.

Bardzo minimalistyczne i wyjątkowo
pyszne danie. Robi się je bardzo szybko, bez większego wysiłku i strat w ludziach. Idealne dla osób lubiących ładne
kolory na talerzu i nieco orientalną nutkę w daniach. Sposób na
ugotowanie ryżu zaczerpnęłam z książki Rachel Lane. Polecam:)

Przygotowanie:
15 minut.
Gotowanie: 25
minut.
Gotowe do podania:
około 45 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 duże talerze.
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • ¾ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe szalotki
  • 200 g świeżego ananasa
  • 1 kolba kukurydzy
  • mała papryczka chilli
  • jasny sos sojowy do smaku
Wykonanie:
Ryż opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
Następnie w średnim garnku zmieszać mleko kokosowe, oraz wodę i
doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ryż i cały czas mieszając,
poczekać aż zacznie bulgotać. Potem skręcić gaz do minimum i
przykryć pokrywką. Gotować 15 minut lub do momentu kiedy cały
płyn się wchłonie. Co jakiś czas można sprawdzić czy ryż nie
przywiera do dna, jednak nie powinno się to zdarzyć.
Ananasa obrać ze skóry i pokroić w cienki plasterki
lub kawałki. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć ananasa z obu
stron do pojawienia się pasków. Kolbę kukurydzy za pomocą noża
oczyścić z ziaren. Szalotki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
masło i podsmażać do uzyskania złotego koloru, cały czas
mieszając. Potem dodać ananasa i nasiona kukurydzy podsmażać
kilka minut.
Papryczkę chilli oczyścić z ziaren i pokroić w
cieniutkie paseczki.
Na talerze wyłożyć ugotowany ryż i skropić lekko
sosem sojowym. Wyłożyć warzywa i ozdobić chilli.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Coconut rice with pineapple.

 


Jasmine rice boiled on coconut milk
with corn and pineapple.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: about 45 minutes.
Serves:
2.
  • 200 g jasmine rice
  • 150 ml coconut milk
  • ¾ cup water
  • ½ tsp salt
  • 1tbsp butter
  • 2 small scallions, chopped
  • 200 g fresh pineapple, sliced
  • 1 corncob
  • small chilli pepper, thinly
    sliced
  • soy sauce for the taste
Directions:
Rinse the rice for
a few times. Then place water, coconut and salt in a medium pot and
mix. Then pu it on heat and boil. Then add rice and heat until it
sputter. Then low the heat and cover the pot with a lid. Boil for 15
minutes ur until all liquid is gone.
Heat the grill pan and grill sliced pineapple for a few
minutes. Remove the seeds from corncob using sharp knife.
Mel the butter on frying pan, add scallions and fry
until it’s gold. Then add corn seeds and grilled pineapple and fry
for a few minutes.
Place prepared rice on the plates add small amount of the
soy sauce and top with the rest ingredients.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)