Zaznacz stronę
roasted potatoes

Ziemniaki zapiekane z rozmarynem
czosnkiem i oliwą.

Dobra alternatywa dla frytek smażonych
na głębokim oleju. Kombinacja rozmarynu i czosnku świetnie smakuje po
zapieczeniu z oliwą. Natomiast sos z pomidorów i pasty chilli (
użyta została np. przy koreańskim ramyun) świetnie zastępują
ketchup. Miłośnicy ziemniaków powinni być zadowoleni!

Przygotowanie:
15 minut.
Gotowanie: 60
minut.
Gotowe do podania:
około 75 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje.
  • 1 kg zmieników
  • 3 łyżki oliwy
  • duża kępka świeżego tymianku
    lub łyżka suszonego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 duże pomidory
  • pół łyżki pasty chilli
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Gotować w
osolonej wodzie do momentu kiedy będą jeszcze lekko twarde ( około
15 minut). Oliwę zmieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
i tymiankiem. Podgotowane ziemniaki wysypać na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i obtoczyć w oliwie z przyprawami. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, mieszając co jakiś
czas.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w małe
kawałki i wrzucić na rozgrzana patelnię. Smażyć dopóki nie
zgęstnieją, a woda nie zniknie. Następnie dodać sól i pastę
chilli, dobrze wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Odstawić do
ostygnięcia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
chilli sauce
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Roasted potatoes.

Roasted potatoes with garlic, thyme and
chilli sauce.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 60
minutes.
All
ready: about 745 minutes.
Serves:
2.
  • 1 kg potatoes, peeled and halved
  • 3 tbsp olive oil
  • bunch of fresh thyme
  • 4 garlic cloves
  • 1 tsp sea salt
  • 4 big tomatoes, skin removed
  • ½ tbsp chilli paste
Directions:
Boil peeled and
halved tomatoes for about 15 minutes. Mix olive oil with thyme, salt
and crushed garlic. Covered boiled potatoes with olive mixture and place
on baking tray. Roast on 180C for 40 minutes, stirring from time to
time.
Cook skinless tomatoes until all liquid is gone and the
mixture is thick. Then add some salt and chilli paste. Cook 5 minutes
more the set aside to chill.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)