Podstawowy przepis na bezy. Przepis
może wydawać się banalnie prosty i oczywisty, jednak aby bezy miały
idealną konsystencję należy pamiętać o kilku szczegółach.
Ważne są też proporcje cukru w stosunku do białek. Początkowo
miałyśmy zamiar nie dawać ich jako osobnego przepisu, ale bardzo
spodobały nam się zdjęcia:) Zaraz po samych bezach możecie się
spodziewać przepisu z nimi w roli głównej.
może wydawać się banalnie prosty i oczywisty, jednak aby bezy miały
idealną konsystencję należy pamiętać o kilku szczegółach.
Ważne są też proporcje cukru w stosunku do białek. Początkowo
miałyśmy zamiar nie dawać ich jako osobnego przepisu, ale bardzo
spodobały nam się zdjęcia:) Zaraz po samych bezach możecie się
spodziewać przepisu z nimi w roli głównej.
Przygotowanie: 15
minut.
minut.
Pieczenie: 45
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 1 godzinę.
około 1 godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 bez.
porcji z przepisu: około 30 bez.
-
2 białka,
schłodzone -
150 g cukru
pudru -
szczypta
soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 110 stopni. Dużą blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
papierem do pieczenia.
Dobrze schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Po przewróceniu miski go góry nogami piana powinna pozostać
w miejscu. Jeżeli będzie wystarczająco sztywna, należy ubijać
dalej. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać
cukier, po 1-2 łyżki, cały czas miksując. Po dodaniu całego
cukru masę przełożyć do szprycy z gwieździsta końcówką.
Powinny mieć średnicę około 2 centymetrów. Wyciskać na papier
do pieczenia i piec przez 45-50 minut.
soli. Po przewróceniu miski go góry nogami piana powinna pozostać
w miejscu. Jeżeli będzie wystarczająco sztywna, należy ubijać
dalej. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać
cukier, po 1-2 łyżki, cały czas miksując. Po dodaniu całego
cukru masę przełożyć do szprycy z gwieździsta końcówką.
Powinny mieć średnicę około 2 centymetrów. Wyciskać na papier
do pieczenia i piec przez 45-50 minut.
Bezy przetrzymywać w suchym miejscu, aby pozostały
chrupiące, np. w zamkniętym słoiku.
chrupiące, np. w zamkniętym słoiku.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Meringue.
Basic meringue
recipe.
Preparation: 15
minutes.
minutes.
Baking: 45
minutes.
minutes.
All
ready: about 1 hour.
ready: about 1 hour.
Serves:
about 30 meringues.
about 30 meringues.
-
2 egg yolks,
chilled -
150 g caster
sugar -
a pinch of
sugar
Directions:
Preheat
the oven to 110C. Line large baking pan with parchment paper.
the oven to 110C. Line large baking pan with parchment paper.
Beat
whites with salt until it’s stiff: when you overturn the bowl and
mixture won;t move it’s set. If it’s still liquid keep beating. The
add sugar, 1-2 tbsp at one time, beating constantly. Then pour the
mixture into pastry bag and pipe about 2 cm meringues. Bake for 45-50
minutes.
whites with salt until it’s stiff: when you overturn the bowl and
mixture won;t move it’s set. If it’s still liquid keep beating. The
add sugar, 1-2 tbsp at one time, beating constantly. Then pour the
mixture into pastry bag and pipe about 2 cm meringues. Bake for 45-50
minutes.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
nie przepadam za bezą, ale powiem szczerze że twoje wyglądają rewelacyjnie 🙂 aż bym spróbowała
śliczne maleństwa:) cudne zdjęcia!
Słodkie maleństwa 🙂
Świetne bezy , rzadko mi wychodzą idealnie takie jakbym chciała, te wyglądają obłędnie 🙂