Zaznacz stronę

Podstawowy przepis na bezy. Przepis
może wydawać się banalnie prosty i oczywisty, jednak aby bezy miały
idealną konsystencję należy pamiętać o kilku szczegółach.
Ważne są też proporcje cukru w stosunku do białek. Początkowo
miałyśmy zamiar nie dawać ich jako osobnego przepisu, ale bardzo
spodobały nam się zdjęcia:) Zaraz po samych bezach możecie się
spodziewać przepisu z nimi w roli głównej.

Przygotowanie: 15
minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
około 1 godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 bez.
  • 2 białka,
    schłodzone
  • 150 g cukru
    pudru
  • szczypta
    soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 110 stopni. Dużą blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
Dobrze schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Po przewróceniu miski go góry nogami piana powinna pozostać
w miejscu. Jeżeli będzie wystarczająco sztywna, należy ubijać
dalej. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać
cukier, po 1-2 łyżki, cały czas miksując. Po dodaniu całego
cukru masę przełożyć do szprycy z gwieździsta końcówką.
Powinny mieć średnicę około 2 centymetrów. Wyciskać na papier
do pieczenia i piec przez 45-50 minut.
Bezy przetrzymywać w suchym miejscu, aby pozostały
chrupiące, np. w zamkniętym słoiku.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Meringue.


Basic meringue
recipe.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: about 1 hour.
Serves:
about 30 meringues.
  • 2 egg yolks,
    chilled
  • 150 g caster
    sugar
  • a pinch of
    sugar
Directions:
Preheat
the oven to 110C. Line large baking pan with parchment paper.
Beat
whites with salt until it’s stiff: when you overturn the bowl and
mixture won;t move it’s set. If it’s still liquid keep beating. The
add sugar, 1-2 tbsp at one time, beating constantly. Then pour the
mixture into pastry bag and pipe about 2 cm meringues. Bake for 45-50
minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)