Zaznacz stronę

Ryż
zapiekany z gruszkami i cukrem muscovado. Bardzo fajny pomysł na
zrobienie ciasta z nietypowymi składnikami. Całość jest bardzo
delikatna i lekko słodka w smaku. Poprzez dodanie cukru muscovado
ryż oraz gruszki nabierają złotobrązowego koloru. Warto spróbować
zrobić to ciasto, gdyż nie jest trudne a smakuje naprawdę
wybornie:)

Przygotowanie:
45 minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
  • 1
    litr mleka
  • 200
    g cukru muscovado
  • szczypta
    soli
  • 200
    g białego ryżu
  • 3
    łyżki masła
  • 5
    dużych gruszek
  • sok
    wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2
    duże jajka
  • 2
    żółtka
  • 100
    g bułki tartek
  • odrobina
    bułki tartej i masła do przygotowania formy
Wykonanie:
Mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać połowę cukru
oraz sól i zamieszać. Wsypać ryż i gotować pod przykryciem 20
minut, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna.
Po tym czasie dodać mało i dobrze wymieszać. Pozostawić na 15
minut pod pokrywką. Po tym czasie wmieszać roztrzepane jajka.
4 gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do
garnka, dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny i wymieszać.
Trzymać na małym gazie 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Piątą gruszkę pokroić w cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 20 cm formę do
pieczenia wysmarować masłem i odrobiną wysypać bułki tartej
Na dno tortownicy wyłożyć połowę ryżu, posypać
połową bułki tartej i wysypać gruszki z cukrem. Sos powstały z
gotowania gruszek można zostawić do podania ciasta. Gruszki
przykryć pozostałym ryżem i bułką tartą. Na wierzch ułożyć
plasterki gruszki i posypać odrobiną cukru muscovado.
Ciasto zapiekać 40-45 minut. Można podawać na ciepło
lub na zimno.
Przepis pochodzi z książki Dania z Ryżem, Rachel
Lane.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
cake with pears and rice
pear cake

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pear rice cake.

rice cake

Delicious cake with rice, pears and muscovado sugar.

Preparation: 40
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
8.
  • 4
    cups milk
  • 200
    g muscovado sugar
  • a
    pinch of salt
  • 200
    g white rice
  • 3
    tbsp butter
  • 5
    big pears
  • juice
    from ½ lemon
  • 2
    big eggs
  • 2
    egg yolks
  • 100
    g breadcrumbs
  • small
    amount of butter and breadcrumbs to prepare tin
Directions:
Heat the milk.
When it’s bubbling add 100 g sugar and salt, stir well. Then add rice
and cook for 20 minutes under the lid, stirring from time to time.
Then stir in 2 tbsp of butter and leave the rice under the lid for
another 15 minutes. Lastly mix in eggs.
Peel the pears. 4 of them cube and 1 slice.
Place cubed pears in medium simmering pan, add remaining
sugar and lemon juice. Heat for 15 minutes, stirring from time to
time.
Preheat
the oven to 180C. Cover 20 cm round tin with small amount of butter
and breadcrumbs.
Pour half of the rice mixture into prepared tin, sprinkle with half
of the breadcrumbs and place cooked pears on it. Cover with remaining
rice and breadcrumbs. Top with sliced pear and sprinkle with some
sugar. Bake for 40-45 minutes. Serves hot or cold.
Recipe comes from Rachel’s Lane book „ Rice meals”.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)