Zaznacz stronę

Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem serka i rodzynek.

Przygotowanie: 80
minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 bułeczek.
Ciasto
drożdżowe:
  • 500
    g mąki
  • 2
    jajka
  • 30
    g drożdży
  • szklanka
    mleka
  • 3
    łyżki cukru
  • 3
    łyżki masła
  • pół
    łyżeczki soli
Serek:
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki
    cynamonu
  • 500 g sera
    trzykrotnie zmielonego lub twarożku.
  • 200 g
    rodzynek
  • 50 ml rumu
  • opakowanie
    cukru waniliowego
  • 4 łyżki
    cukru brązowego
Ponadto:
  • 1 żółtko rozrobione z łyżką
    mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie tortownice o
średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Rodzynki zamroczyć w rumie. Pozostawić
na czas wyrastania ciasta.

W
garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka
rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
Do
dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i
wyrośnięte drożdże.
Ciasto
zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany
miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.
Kiedy
wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od
miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo
trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy
już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką,
odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na
letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
Rodzynki odcedzić z rumu. Serek wymieszać z cukrem
waniliowy oraz brązowym, żółtkiem, cynamonem rodzynkami i łyżką
pozostałego rumu. ( rum można zastąpić olejkiem o smaku rumowym –
wtedy należy dodać same rodzinki i kilka kropel aromatu).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich
rozwałkować tak aby utworzyło duży i cienki prostokąt. Połowę
serka rozsmarować na cieście pozostawiając brzegi wolne. Ciasto
zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 6
równych cześć. Następnie ułożyć je w przygotowanej tortownicy
nadzieniem do wierzchu zachowując równe odstępy. Przykryć
ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. To samo
powtórzyć z drogą połową ciasta.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem i piec
przez 20-25 minut. Gotowe od razu po upieczeniu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cream cheese buns.

Buns with cream
cheese filling and raisins.

Preparation: 80
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves:
12.
Yeast
dough:
  • 500
    g all purpose flour
  • 2
    eggs
  • 30
    g yeast
  • 1
    cup milk
  • 3
    tbsp sugar
  • 3
    tbsp butter
  • ½
    tsp salt
Filling:
  • 1 yolk
  • ½ tsp
    cinnamon
  • 500 g cream
    cheese
  • 200 g raisins
  • 50 ml rum
  • 15 g vanilla
    sugar
  • 4 tbsp brown
    sugar
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line two 21 cm round baking pans with parchment
paper.
Dough:
Pour
the rum into bow with raisins. Set aside until the dough pastry is
done.
Heat
the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add 3
tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and
set aside for 10 minutes.
Melt
the butter and set aside.
Lightly
beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.
In
a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It’s very important to knead the dough very
well. Even if it’s pretty painful :). You can use the wooden spoon
instead of your own hand.
When
all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick
to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process
of kneading until all of the butter disappear in the dough.
Spread
prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl
with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth.
Separate the raisins from rum. Mix the cream cheese with
raisins, 1 tbsp of remaining rum, cinnamon, vanilla and brown sugar.
Cut the dough into two. Roll the first part out – it
should resemble rectangle. Spread prepared cream cheese on the dough and roll it . Cut into 6 parts. Place the buns into prepared pan. Do
the same with remaining dough. Bake for 20-25 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)