Zaznacz stronę

Koszyczki z ziemniaków z dodatkami:
rukolą, jajkiem sadzonym i suszonymi pomidorami.

Bardzo fajny pomysł na imprezy lub
przystawki, świetnie smakuje zarówno na zimno i na gorąco. Do
środka można włożyć praktycznie wszystkie ulubione dodatki.
Wykonanie nie trwa długo a na pewno zrobią na gościach wrażenie. 

 

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowanie: 40
minut.
Gotowe do podania:
około 60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 6 koszyczków.
  • 500 g ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki ziół
    prowansalskich
  • 6 jajek
  • świeża rukola lub mix sałat
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • pół słoiczka suszonych
    pomidorów
  • mały por, biała część,
    pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 C. Formę na muffiny
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. (użyłam dużej formy
na muffiny z 6 otworami).
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić i ubić tłuczkiem. Dodać oliwę, zioła, słodką
paprykę, chilli i dokładnie wymieszać. Ewentualnie można dosolić
do smaku.
Masą ziemniaczaną dokładnie wyłożyć dno oraz boki
formy, starając się aby masa była rozprowadzona równolegle. Piec
35-40 minut.
Jajka usmażyć na miękko. Do koszyczków włożyć
wszystkie składniki.
Przepis zaadaptowany ze strony taste.au
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

 

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Baked potato baskets.

Potato baskets with rocket, eggs and sun dried tomatoes. 
Preparation: 20
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: about 60 minutes.
Serves:
6.
  • 500 g potatoes, peeled
  • 1 tsp salt
  • 3 tbsp olive oil
  • ½ tsp sweet pepper seasoning
  • a pinch of chilli
  • ½ tsp mixed herbs
  • 6 eggs
  • fresh rocket
  • 6 tbsp tomato paste
  • sun dried tomatoes
  • small leek, thinly sliced
  • 2 tbsp breadcrumbs
  • 1 tbsp butter
Directions:
Preheat the oven
to 180C. Spread butter on muffin pan ( 6 large wholes) and sprinkle
with breadcrumbs.
Boil peeled potatoes until soft ( about 15 minutes).
Smash the potatoes and add olive oil, herbs, chilli, sweet pepper and
mix well. You can add some salt if You want. Press the potato mixture
on bottom and sides of muffin pan and bake for 35-40 minutes.
Fry eggs. Place all ingredients on baskets and serve.
Recipe adapted from taste.au
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)