Zaznacz stronę

Korzenny sernik na piernikowym spodzie.
Bardzo wyrazisty i sycący sernik. Słodzony miodem gryczanym co
nadaje mu wyjątkowego smaku oraz koloru. Spód zrobiony z piernika
oraz dodatek przyprawy korzennej nadają mu zimowego i świątecznego
wyrazu. Najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka:) Tym miłym
akcentem rozpoczynamy serię wpisów świątecznych, szykujcie się
na wiele pysznych deserów:)

Przygotowanie: 40
minut.
Pieczenie: 80
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Spód piernikowy:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru pudru
  • łyżka masła, ½ łyżeczki sody
    oczyszczonej
  • duża łyżka przyprawy korzennej
Ser:
  • 750 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek płynnego miodu,
    gryczanego
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki cukru muscovado
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy
21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło, miód i cukier podgrzać w garnuszku , mieszając
do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. W drugiej
misce przesianą mąkę zmieszać z sodą i przyprawą korzenną.
Następnie dodać roztrzepane jajko oraz ostudzoną miksturę i
dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli będzie wydawać się zbyt płynne
można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przygotowanym ciastem wyłożyć
tortownicę: spód oraz boki. Spód piec 15-20 minut.
Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, płynnym miodem,
cukrem oraz przyprawą. Kiedy spód piernikowy będzie upieczony,
wylać ser i piec kolejne 50 minut. Po zakończeniu pieczenia sernik
studzić w wyłączonym piekarniku, potem poza nim w tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, miodem i przyprawą:  polać nią
sernik. Najlepiej aby sernik całą noc odpoczywał w lodówce.
Przepis na piernik pochodzi z Kuchni Polskiej. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!



Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Gingerbread cheesecake.

Lovely winter
cheesecake with gingerbread flavor.

Preparation: 40
minutes.
Baking: 85
minutes.
All
ready: 4 hours or second day.
Serves:
12.
Gingerbread bottom:
  • 2 ½ cup all purpose flour
  • ½ cup liquid honey
  • 1 egg, whisked
  • ½ cup caster sugar
  • 1 tbsp unsalted butter
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tbsp spice
Cheesecake:
  • 750 g cream cheese
  • 2 eggs
  • 100 ml double cream
  • 6 tbsp liquid honey
  • 1 tbsp spice
  • 3 tbsp muscovado sugar
Ganache:
  • 150 g dark chocolate
  • 3 tbsp double
    cream
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan .
Place
butter, honey and sugar on a pan and heat until it’s well melted,
stirring from time to time. Set aside to chill. In a medium bowl
place stiffed flour, soda and spice. Mix in whisked egg and honey
mixture, knead the dough until well combined. If You think its too
liquid add 1 or 2 tbsp of flour.
Line
pan with the dough: both bottom and sides. Bake for 15-20 minutes,
Mix cream cheese with eggs, cream, honey, sugar and
spice. Pour into baked gingerbread bottom and bake for another 50
minutes. Set aside to chill : first in the turned off oven then
outside it.
Melt the chocolate in a small pot with cream, honey and
spice. Spread on baked and chilled cheesecake. The best for
cheesecake is to stay all night in the fridge.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)