Korzenny sernik na piernikowym spodzie.
Bardzo wyrazisty i sycący sernik. Słodzony miodem gryczanym co
nadaje mu wyjątkowego smaku oraz koloru. Spód zrobiony z piernika
oraz dodatek przyprawy korzennej nadają mu zimowego i świątecznego
wyrazu. Najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka:) Tym miłym
akcentem rozpoczynamy serię wpisów świątecznych, szykujcie się
na wiele pysznych deserów:)
nadaje mu wyjątkowego smaku oraz koloru. Spód zrobiony z piernika
oraz dodatek przyprawy korzennej nadają mu zimowego i świątecznego
wyrazu. Najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka:) Tym miłym
akcentem rozpoczynamy serię wpisów świątecznych, szykujcie się
na wiele pysznych deserów:)
Przygotowanie: 40
minut.
minut.
Pieczenie: 80
minut.
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Spód piernikowy:
-
2 ½ szklanki mąki pszennej
-
½ szklanki płynnego miodu
-
1 jajko
-
½ szklanki cukru pudru
-
łyżka masła, ½ łyżeczki sody
oczyszczonej -
duża łyżka przyprawy korzennej
Ser:
-
750 g sera trzykrotnie zmielonego
-
2 jajka
-
100 ml śmietanki 30%
-
6 łyżek płynnego miodu,
gryczanego -
łyżka przyprawy do piernika
-
3 łyżki cukru muscovado
Polewa:
-
150 g gorzkiej czekolady
-
3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy
21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło, miód i cukier podgrzać w garnuszku , mieszając
do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. W drugiej
misce przesianą mąkę zmieszać z sodą i przyprawą korzenną.
Następnie dodać roztrzepane jajko oraz ostudzoną miksturę i
dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli będzie wydawać się zbyt płynne
można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przygotowanym ciastem wyłożyć
tortownicę: spód oraz boki. Spód piec 15-20 minut.
do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. W drugiej
misce przesianą mąkę zmieszać z sodą i przyprawą korzenną.
Następnie dodać roztrzepane jajko oraz ostudzoną miksturę i
dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli będzie wydawać się zbyt płynne
można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przygotowanym ciastem wyłożyć
tortownicę: spód oraz boki. Spód piec 15-20 minut.
Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, płynnym miodem,
cukrem oraz przyprawą. Kiedy spód piernikowy będzie upieczony,
wylać ser i piec kolejne 50 minut. Po zakończeniu pieczenia sernik
studzić w wyłączonym piekarniku, potem poza nim w tortownicy.
cukrem oraz przyprawą. Kiedy spód piernikowy będzie upieczony,
wylać ser i piec kolejne 50 minut. Po zakończeniu pieczenia sernik
studzić w wyłączonym piekarniku, potem poza nim w tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, miodem i przyprawą: polać nią
sernik. Najlepiej aby sernik całą noc odpoczywał w lodówce.
sernik. Najlepiej aby sernik całą noc odpoczywał w lodówce.
Przepis na piernik pochodzi z Kuchni Polskiej.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Gingerbread cheesecake.
Lovely winter
cheesecake with gingerbread flavor.
Preparation: 40
minutes.
minutes.
Baking: 85
minutes.
minutes.
All
ready: 4 hours or second day.
ready: 4 hours or second day.
Serves:
12.
12.
Gingerbread bottom:
-
2 ½ cup all purpose flour
-
½ cup liquid honey
-
1 egg, whisked
-
½ cup caster sugar
-
1 tbsp unsalted butter
-
1 tsp baking soda
-
1 tbsp spice
Cheesecake:
-
750 g cream cheese
-
2 eggs
-
100 ml double cream
-
6 tbsp liquid honey
-
1 tbsp spice
-
3 tbsp muscovado sugar
Ganache:
-
150 g dark chocolate
-
3 tbsp double
cream
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan .
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan .
Place
butter, honey and sugar on a pan and heat until it’s well melted,
stirring from time to time. Set aside to chill. In a medium bowl
place stiffed flour, soda and spice. Mix in whisked egg and honey
mixture, knead the dough until well combined. If You think its too
liquid add 1 or 2 tbsp of flour.
butter, honey and sugar on a pan and heat until it’s well melted,
stirring from time to time. Set aside to chill. In a medium bowl
place stiffed flour, soda and spice. Mix in whisked egg and honey
mixture, knead the dough until well combined. If You think its too
liquid add 1 or 2 tbsp of flour.
Line
pan with the dough: both bottom and sides. Bake for 15-20 minutes,
pan with the dough: both bottom and sides. Bake for 15-20 minutes,
Mix cream cheese with eggs, cream, honey, sugar and
spice. Pour into baked gingerbread bottom and bake for another 50
minutes. Set aside to chill : first in the turned off oven then
outside it.
spice. Pour into baked gingerbread bottom and bake for another 50
minutes. Set aside to chill : first in the turned off oven then
outside it.
Melt the chocolate in a small pot with cream, honey and
spice. Spread on baked and chilled cheesecake. The best for
cheesecake is to stay all night in the fridge.
spice. Spread on baked and chilled cheesecake. The best for
cheesecake is to stay all night in the fridge.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wygląda wspaniale ! Aż mnie naszła ochota na takie słodkości a tu taka godzina … 🙂
ojej, ojej! genialny.
Wygląda przesmacznie. I podobnie musi smakować… Też dziś rozpoczęłam serię wpisów świątecznych, w końcu mamy grudzień:)
Bardzo podoba mi się ten "falisty" wierzch z czekolady, a w smaku musi być bajeczny 🙂
Sernik naprawdę zachwyca – nie tylko smakiem, w co nie wątpię, ale i wyglądem!
Nieziemsko się prezentuje. 🙂
jak go zobaczyłam to pomyślałam jedno – O matko! to musi być dobre! 🙂 Myślę, że wypróbuję przepis i to szybko 🙂
Powodzenia w pieczeniu, oby zasmakował:) U mnie zrobił furorę i zniknął w jeden dzień 🙂
Świetny pomysł, bardzo mi się podoba. U mnie też piernikowo, ale dosłownie. 😉
This looks so beautiful. Will you please let me know if there is any substitute to eggs in the cheesecake filling ?
Thanks a lot !
Thank You:) I always use regular (non substitute) eggs, also in this recipe. Greetings:)
Zachwycający 🙂 Musiał cudownie intensywnie smakować 🙂
This cheesecake looks so fabulous! I love everything about it.
Pinned!
Ależ wyrośnięty piernik!
Co prawda nie lubię gryczanego miodu, ze względu na jego dość specyficzny smak, ale Wasze ciacho wygląda tak, że na pewno bym się na takie skusiła.;)
Pozdrawiam, Ka.
Miód gryczany można spokojnie zastąpić innym rodzajem. Również pozdrawiamy:)
Sernik wyszedł cudowny, dodałam jeszcze od siebie cukier waniliowy zarówno do piernika jak i sera, ubilam jedno bialko i część śmietany i dodalam aromatu rumowego. Dziękuję za przepis, ciasto niosę na Wigilię klasową:)