Zaznacz stronę

Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką z dodatkiem wiśniówki.
Wariacja na temat deseru który już
kiedyś pojawił się na blogu. Musy z wiśniówką zainspirowały do
stworzenia pełnej wersji tego deseru. Wyszło pysznie i bardzo
czekoladowo:)

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto czekoladowe :
  • 1
    ¾ szklanki mąki
  • 2
    szklanki cukru
  • ¾
    szklanki kakao
  • 2
    łyżeczki sody
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    łyżeczka soli
  • 1
    szklanka maślanki naturalnej
  • pół
    szklanki oleju rzepakowego
  • 2
    łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2
    duże jajka
  • 1
    szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej)
Kremy:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mrożonych wiśni
Galaretka
wiśniowa:
  • 4 kopiate łyżki konfitury
    wiśniowej
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżeczki żelatyny
    rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 100 ml wiśniówki
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
Przygotować
3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe
ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do
suchego patyczka.
Po
zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach
(około 10 minut), a potem luzem.
Kremy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do
ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i
podzielić na dwie równe porcje. Do jednej wmieszać rozpuszczona
czekoladę. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru i zmiksować.
Przygotowane kremy wstawić do lodówki.
Galaretka:
Wiśnie rozmrozić w dużej misce. Odsączyć z
powstałego soku, pozostawiając go do galaretki.
200 g rozmrożonych wiśni wymieszać z konfiturą,
sokiem, wiśniówką i żelatyną.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę musu
czekoladowego, wyłożyć 200 g wiśni i przykryć je pozostałym
musem. Na mus czekoladowy położyć drugi blat i rozsmarować na nim
bitą śmietanę. Przykryć ostatnim blatem i posmarować galaretką.
Tort chłodzić w lodówce całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cherry jelly chocolate cake.

Chocolate cake
layered with cherries, chocolate and whipped cream.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
Chocolate
cake:
  • 1
    ¾ cup white flour
  • 2
    cups raw sugar
  • ¾
    cup dark cocoa
  • 2
    tsp baking soda
  • 1
    tsp baking powder
  • 1
    tsp salt
  • 1
    cup plain buttermilk
  • ½
    cup canola oil
  • 2
    tsp vanilla essence
  • 2
    big eggs
  • 1
    cup coffee 
Mousses:
  • 400 ml double cream
  • 2 tbsp sugar
  • 120 g dark chocolate
  • 200 g frozen cherries
Cherry jelly:
  • 4 tbsp cherry preserve
  • 200 g frozen raspberries
  • 2 tsp gelatin dissolved int 50 ml
    boiling water, chilled
  • 100 ml kirsch
Directions:
Chocolate
cake:
Preheat
the oven to 180 degrees. Line three 22 cm each tins with a parchment
paper.
In
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
Pour
the mixture into prepared tins and bake for 15 minutes. Set aside to
chill.
Mousses:
Melt the chocolate and set aside to chill.
Beat cooled double cream until it’s stiff. Spread into
two. To the first one stir in chilled chocolate. To the second add 2
tbsp of sugar and mix. Prepared mousses place in the fridge.
Jelly:
Defrost the cherries. Separate it from juice.
200 g defrosted cherries mix with preserve, juice,
kirsch and gelatin.
Spread ½ of chocolate mousse on the first layer of the
cake. Place 200 g cherries on it and cover with remaining chocolate
mousse. Top with second layer of the cake and spread whipped cream on
it. Top with last cake and prepared jelly. Freeze for 1 night.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)