Zaznacz stronę

Ręcznie robione czekolady z dodatkami.
Wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny
pomysł na prezent dla najbliższych np. z okazji świąt. Do środka
możemy włożyć wszystkie ulubione dodatki lub pomieszać różne
rodzaje czekolady. Kluczem do odpowiedniej konsystencji ( tzn. żeby
czekolada nie topiła się w rękach) jest prawidłowe jej
stemperowanie. Nie czekajcie i stwórzcie swoje własne czekolady:)
Przy tej okazji chcemy Wam życzyć
spokojnych i wesołych świąt w gronie najbliższych:)

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
około 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 6 okrągłych czekolad.
  • 400
    g gorzkiej czekolady*
  • 6
    okrągłych foremek (około 4 cm średnicy)
  • dodatki:
    bakalie, orzechy, jagody goji, michałki, żelki, skórka
    pomarańczowa, chilli .
  • Termometr
    kuchenny
Wykonanie:
300
g czekolady połamać i włożyć do miski z grubym dnem. Do garnka
wlać wrzątek i postawić na gaz. Na to położyć miskę z
czekoladą. Woda w garnku nie powinna się stykać z dnem miski.
Czekoladę rozpuścić i doprowadzić do temperatury 45 stopni,
sprawdzając termometrem. Kiedy już osiągnie taką temperaturę
zdjąć z wrzątku i dodać 100 g pozostałej czekolady, mieszać do
rozpuszczenia. Czekoladę wylać na schłodzony blat i wyrabiać za
pomocą płaskiej łopatki – jej temperatura powinna spaść do 29
stopni. Kiedy już osiągniemy tą temperaturę, czekoladę przelać
z powrotem do miski. Do foremek dodać wybrane dodatki i zalać
roztopioną czekoladą. Wierzch udekorować dodatkami. Czekolady
pozostawić w temperaturze pokojowej przez 5-7 minut. Wierzch
powinien być twardy i błyszczący. Następnie włożyć do lodówki
na czas 5 minut. Potem wyjąc z lodówki i z foremek – powinny same
wypaść. Zapakować i obdarować najbliższych:) 

Czekoladę przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu. 

*
można mieszać różne rodzaje czekolad np. biała i mleczną. Z
temperowaniem ich postępujemy tam samo jak z czekoladą gorzką.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Handmade chocolate.

Make Your own chocolate with favorite
toppings.

Preparation: 20
minutes.
All
ready: about 30 minutes.
Serves:
6 bars.
  • 400 g dark
    chocolate*
  • 6 round tart
    forms (about 4 cm diam)
  • toppings:
    dried fruits, nuts, goji berries, sweets, gummy bears, chili etc…
  • cooking
    thermometer
Directions:
Place 300 g broken chocolate on bowl with thick
bottom. Pour small amount of boiling water in a pot and place it on
the heat. Put chocolate bowl above it and stir from time to time until
the chocolate is melted. You have to check the temperature : it should
be 45C. Then remove the bowl with chocolate from the boiling water and stir in remaining 100g of chocolate. When it’s well combined pour it over the
flat surface ( for example a counter top) and using flat spatula keep
stirring, in case of decreasing the temperature to 29C. When the
chocolate get the right temperature place it on the clean bowl. Lastly
You have to pour the tempered chocolate into the forms and sprinkle
with the toppings. Set aside for 5-7 minutes to set: chocolate should be thick and shiny. Then place it on the fridge for another 5
minutes. After this time remove the forms: Your chocolate is all
ready to eat:)
*
You can make the chocolate with another tastes: for example white or
milk chocolate, process of tempering different kinds of the chocolate
is the same as preparing dark chocolate.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)