Zaznacz stronę

Proste drożdżowe z dodatkiem przypraw
korzennych.
Bardzo fajny i szybki przepis.
Drożdżówka świetnie smakuje z miodem, dżemem lub masłem orzechowym i ma
przyjemny pierniczkowy smak. Idealna na śniadanie:)

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 1 średni chlebek.
  • 400 g mąki
    pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka
    cukru
  • 2 łyżki
    kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w ¼ szklanki wrzątku
  • 100 ml miodu
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • pół
    opakowania przyprawy korzennej / piernikowej
Wykonanie:
Mleko
podgrzać w garnuszku i dodać cukier 1 łyżkę mąki i drożdże.
Dobrze rozmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i zamieszać.
Pozostałą
mąkę wysypać na płaską powierzchnię, dodać miód z masłem,
rozczyn oraz kawę i jajka. Zagnieść ciasto .
Podłużną
foremkę średniej wielości posmarować odrobiona masła lub wyłożyć
papierem do pieczenia. Włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć
ściereczką. odstawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik
nagrzać do 180C. Wyrośnięte ciasto piec przez około 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Gingerbread loaf.

Simple gingerbread loaf based on yeast
dough.

Preparation:
40 minutes.
Baking: 20 minutes.
All
ready: about 60 minutes.
Serves:
1 loaf.
  • 400 g
    all-purpose flour
  • 100 ml milk
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp
    instant coffee dissolved in 50 ml boiling water
  • 100 ml honey
  • 50 g fresh
    yeast
  • 2 eggs
  • 50 g butter melted
  • 2 tbsp all
    spice
Directions:
Heat the milk a little bit, add 1 tbsp flour , yeast and
sugar; mix well. Set aside.
Mix melted butter with honey and heat a little bit.
Place
remaining flour on a bowl add honey, butter, yeast mixture and
dissolved coffee. Knead the dough until it’s smooth.
Line
small bread pan with parchment paper and place the dough into it. Set
aside into warm place for 20-25 minutes.
Preheat
the oven to 180C. Bake the bread for about 20 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)