Proste drożdżowe z dodatkiem przypraw
korzennych.
Bardzo fajny i szybki przepis.
Drożdżówka świetnie smakuje z miodem, dżemem lub masłem orzechowym i ma
przyjemny pierniczkowy smak. Idealna na śniadanie:)
korzennych.
Drożdżówka świetnie smakuje z miodem, dżemem lub masłem orzechowym i ma
przyjemny pierniczkowy smak. Idealna na śniadanie:)
Przygotowanie:
40 minut.
40 minut.
Pieczenie: 20
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 60 minut.
około 60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 1 średni chlebek.
porcji z przepisu: 1 średni chlebek.
-
400 g mąki
pszennej -
100 ml mleka
-
1 łyżeczka
cukru -
2 łyżki
kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w ¼ szklanki wrzątku -
100 ml miodu
-
50 g drożdży
-
2 jajka
-
50 g masła
-
pół
opakowania przyprawy korzennej / piernikowej
Wykonanie:
Mleko
podgrzać w garnuszku i dodać cukier 1 łyżkę mąki i drożdże.
Dobrze rozmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
podgrzać w garnuszku i dodać cukier 1 łyżkę mąki i drożdże.
Dobrze rozmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i zamieszać.
drugim garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i zamieszać.
Pozostałą
mąkę wysypać na płaską powierzchnię, dodać miód z masłem,
rozczyn oraz kawę i jajka. Zagnieść ciasto .
mąkę wysypać na płaską powierzchnię, dodać miód z masłem,
rozczyn oraz kawę i jajka. Zagnieść ciasto .
Podłużną
foremkę średniej wielości posmarować odrobiona masła lub wyłożyć
papierem do pieczenia. Włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć
ściereczką. odstawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
foremkę średniej wielości posmarować odrobiona masła lub wyłożyć
papierem do pieczenia. Włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć
ściereczką. odstawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik
nagrzać do 180C. Wyrośnięte ciasto piec przez około 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
nagrzać do 180C. Wyrośnięte ciasto piec przez około 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Gingerbread loaf.
Simple gingerbread loaf based on yeast
dough.
Preparation:
40 minutes.
40 minutes.
Baking: 20 minutes.
All
ready: about 60 minutes.
ready: about 60 minutes.
Serves:
1 loaf.
1 loaf.
-
400 g
all-purpose flour -
100 ml milk
-
1 tsp sugar
-
2 tbsp
instant coffee dissolved in 50 ml boiling water -
100 ml honey
-
50 g fresh
yeast -
2 eggs
-
50 g butter melted
-
2 tbsp all
spice
Directions:
Heat the milk a little bit, add 1 tbsp flour , yeast and
sugar; mix well. Set aside.
sugar; mix well. Set aside.
Mix melted butter with honey and heat a little bit.
Place
remaining flour on a bowl add honey, butter, yeast mixture and
dissolved coffee. Knead the dough until it’s smooth.
remaining flour on a bowl add honey, butter, yeast mixture and
dissolved coffee. Knead the dough until it’s smooth.
Line
small bread pan with parchment paper and place the dough into it. Set
aside into warm place for 20-25 minutes.
small bread pan with parchment paper and place the dough into it. Set
aside into warm place for 20-25 minutes.
Preheat
the oven to 180C. Bake the bread for about 20 minutes.
the oven to 180C. Bake the bread for about 20 minutes.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
korzenna drożdżówka brzmi zachęcająco! :-))
Musze ją zrobić ;D
Podoba mi się, bardzo oryginalna 🙂