Zaznacz stronę

Delikatne biszkopty przekładane masą
z jogurtu i białej czekolady oraz frostingiem. W środku kryje się
lekko cierpka i orzeźwiająca galaretka malinowa. Biszkopty są
bardzo puszyste i wilgotne, idealnie komponują się z masą z
dodatkiem jogurtu i białej czekolady. Całość pokrywa frosting z
dodatkiem masła i serka: dzięki temu jest bardzo twardy i
plastyczny. Przy wizji sesji ( lub jej trwania) oraz tego co dzieje
się za oknem kawałek Naszego tortu może zdecydowanie poprawić
samopoczucie:)

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 6 jajek w
    temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka
    cukru
  • 1 szklanka
    mąki pszennej
  • 2 łyżeczki
    proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
  • 250 ml
    śmietany 36%
  • 5 łyżek
    cukru
  • 250 ml
    jogurtu naturalnego
  • 150 g białej
    czekolady
  • łyżka
    żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku
Frosting:
  • 160 g masła,
    w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki
    cukru pudru
  • szczypta soli
  • 240 g sera
    trzykrotnie zmielonego
Galaretka:
  • 400 g
    mrożonych malin
  • 1 galaretka
    cytrynowa rozpuszczona w 100 ml wrzątku
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180C. Dwie tortownice ( 23 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą
łyżką. Masę przelać do tortownicy: odpowiednio 2/3 do jednej i
1/3 do drugiej. Jeżeli pieczemy z termoobiegiem można obydwa włożyć
naraz. Piec 25 minut i pozostawić do ostygnięcia. Grubszy biszkopt
przekroić na pół.
Masa
jogurtowa.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Wmieszać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Dodać ostudzoną
czekoladę i jogurt, dobrze zmiksować. Wstawić do lodówki.
Galaretka.
Maliny
wrzucić na patelnię i gotować, mieszając od czasu do czasu. Cały
sok powinien wyparować. Gdy masa zgęstnieje wmieszać rozpuszczoną
galaretkę i odstawić do ostudzenia i stężenia.
Frosting.
Masło
ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek
i zmiksować. Wstawić do lodówki.
Pierwszy
biszkopt włożyć do tortownicy i wyłożyć na niego 2/3 kremu.
Przykryć drugim blatem i posmarować galaretką. Na galaretce
rozsmarować pozostały krem i przykryć ostatnim blatem. Odstawić
do lodówki na minimum godziny do stężenia i posmarować całość
forstingiem.

Przepis na frosting oraz biszkopt zaczerpnięty stąd
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

White raspberry cake.

Fluffy sponge cake layered with
yogurt-white chocolate mousse, raspberry jelly and frosting.

Preparation:
60 minutes.
Baking: 25 minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12 pieces.
Sponge cake:
  • 6 eggs, room
    tempreture
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all
    purpose flour
  • 2 tsp baking
    powder
Yogurt mousse:
  • 250 ml double
    cream
  • 5 tbsp sugar
  • 250 ml plain
    yogurt
  • 150 g white
    chocolate, melted and chilled
  • 1 tbsp
    gelatin dissolved in 40 ml hot water, chilled
Frosting:
  • 160 g butter,
    room temperature
  • 2 cups caster
    sugar
  • a pinch of
    salt
  • 240 g cream
    cheese
Jelly:
  • 400 g frozen
    raspberries
  • 3
    tbsp gelatin dissolved in 50 ml hot water
Directions:

Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line two round tins (23cm) with parchment paper.
Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should
be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into tins: 2/3 to the first
one and rest to the second one. Bake for 25 minutes and set aside to
chill. When it’s cold cut bigger sponge cake into two.
Yogurt mousse.
Chilled
double cream beat until it;s stiff, adding sugar at the end. Then
fold in melted chocolate. Place in the fridge.
Jelly.
Place
frozen raspberries on the medium sauce pan and put on the heat. Boil
until all juice is gone and fruits are thick. Stir in dissolved gelatin and set aside to chill.
Frosting.
Beat
butter with sugar until it’s creamy and thick. Add salt and stir in
cream cheese. Place in the fridge.
Place
first sponge cake on the tin and spread 2/3 yogurt cream on it. Top
with second sponge cake and cover with jelly. Spread remaining yogurt mousse and cover with last sponge cake. Place in the fridge for at least 4 hours. Then decorate with frosting.
Sponge
cake and frosting recipes come from this page.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)