Ciasto marchewkowe z ogromną ilością
świeżej marchewki, pestkami dyni i słonecznika, śliwkami oraz
czekoladą.
Na blogu już raz pojawiło się ciasto
marchewkowe jednak w innej odsłonie. Tym razem proponujemy wariację
z większą ilością startej marchewki i bakaliami. Ciasto jest
naprawdę wyborne, smak bardzo wyrazisty a cała blaszka znika w
kilka godzin.
świeżej marchewki, pestkami dyni i słonecznika, śliwkami oraz
czekoladą.
marchewkowe jednak w innej odsłonie. Tym razem proponujemy wariację
z większą ilością startej marchewki i bakaliami. Ciasto jest
naprawdę wyborne, smak bardzo wyrazisty a cała blaszka znika w
kilka godzin.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Pieczenie: 70
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny
około 2 godziny
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
porcji z przepisu: 25 kawałków.
-
1 kg startej
marchewki -
200 g
gorzkiej czekolady -
250 g pestek
dyni ( obranych) -
250 g ziaren
słonecznika -
250 g
suszonych śliwek -
6 jajek
-
2 ¾ szklanki
mąki -
1 ½ szklanki
cukru -
1 opakowanie
proszku do pieczenia -
¾ szklanki
oleju
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 170C. Formę 25cm x 25cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
nagrzać do 170C. Formę 25cm x 25cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Czekoladę
i śliwki pokroić.
i śliwki pokroić.
Jajka
wymieszać z olejem. Dodać do garnka w którym znajduje się
marchewka i dobrze wymieszać. Następnie dodać wszystkie sypkie
składniki, bakalie i czekoladę. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć
do formy i piec przez 80 minut. W połowie ciasto przykryć folią
aby wierzch zbytnio się nie zarumienił.
wymieszać z olejem. Dodać do garnka w którym znajduje się
marchewka i dobrze wymieszać. Następnie dodać wszystkie sypkie
składniki, bakalie i czekoladę. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć
do formy i piec przez 80 minut. W połowie ciasto przykryć folią
aby wierzch zbytnio się nie zarumienił.
Przepis
pochodzi z domowego zeszytu.
pochodzi z domowego zeszytu.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Carrot and chocolate cake.
Delicious carrot cake with chocolate,
plums, pumpkin and sunflower seeds.
Preparation:
20 minutes.
20 minutes.
Baking: 70 minutes.
All
ready: about 2 hours
ready: about 2 hours
Serves:
about 25.
about 25.
-
1 kg grated
carrot -
200 g dark
chocolate, chopped -
250 g pumpkin
seeds -
250 g sunflower
seeds -
250 g dried
plums -
6 eggs
-
2 ¾ cup all
purpose flour -
1 ½ cup
sugar -
1 tbsp baking
powder -
¾ cup
canola oil
Directions:
Preheat
the oven to 170C. Line 25×25 cm baking pan with parchment paper.
the oven to 170C. Line 25×25 cm baking pan with parchment paper.
Mix together canola oil and eggs.
Add
egg mixture into bowl with carrot and stir well. Then add all
remaining ingredients and mix until it’s well combined. Pour it into
prepared baking pan and bake for 80 minutes. In the middle of baking cover the top with baking foil.
egg mixture into bowl with carrot and stir well. Then add all
remaining ingredients and mix until it’s well combined. Pour it into
prepared baking pan and bake for 80 minutes. In the middle of baking cover the top with baking foil.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Ciasto wygląda obłędnie;)
kocham warzywne wypieki:) twoje marchewkowe wygląda obłędnie!
Takie z dużą ilością bakalii jest najlepsze ! 🙂
Takiej wersji ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam. Zaciekawiłaś mnie, zwłaszcza tymi pestkami dyni i śliwkami 🙂
Marchewkowe uwielbiam ,pozdrawiam.
Zainteresowałam się tym przepisem ze względu na pestki dyni i słonecznika. Zrobiłam, choć zamiast śliwek dałam 250 g mieszanki potłuczonych 4 rodzajów orzechów (włoskie, laskowe, migdały i nerkowca) a do tego dałam jeszcze wiórki kokosowe (ok. garści). Przyznam, że wyszło zaskakująco pyszne. Cała blacha zniknęła w ciągu kilku godzin. Dziękuję za ten przepis i z całą pewnością będę go przekazywała dalej 🙂
Pozdrawiam ciepło.
Bardzo mnie cieszy, że ciasto smakowało 🙂 Zapraszam do nas częściej:)