Ryż jaśminowy z warzywami, miętą i
wołowiną w tajskiej marynacie.
Bardzo wyraziste danie, nie tylko dla
miłośników azjatyckich smaków. Danie pomimo wołowiny jest bardzo
lekkie i sycące. Najbardziej zasmakował mi dodatek świeżej mięty:
pięknie pachnie i nadaje całości jeszcze bardziej orientalnej
nuty:)
wołowiną w tajskiej marynacie.
miłośników azjatyckich smaków. Danie pomimo wołowiny jest bardzo
lekkie i sycące. Najbardziej zasmakował mi dodatek świeżej mięty:
pięknie pachnie i nadaje całości jeszcze bardziej orientalnej
nuty:)
Przygotowanie:
30 minut.
30 minut.
Gotowanie: 60
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około półtorej godziny.
około półtorej godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje.
porcji z przepisu: 4 porcje.
Marynata:
-
2 łyżki
pasty chilli -
1 łyżka
sosu rybnego -
2 łyżki
soku z limonki -
1 łyżka
oleju sezamowego -
2 łyżki
sosu sojowego
-
300 g antrykotu wołowego
-
300 g ryżu jaśminowego
-
3 płatki z gwiazdki kardamonu
-
3 ziarna kardamonu
-
mała cebula
-
dwa ząbki czosnku
-
1 dymka, zielona cześć,
posiekana -
czerwona papryka
-
papryczka chilli
-
garść świeżej mięty
-
sok z połowy limonki
-
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso dobrze robić
tłuczkiem ( powinno być bardzo cienkie) i pokroić w kawałki.
Włożyć do miski z marynatą, przykryć folią i wstawić do
lodówki na 3-4 godziny. *
składniki na marynatę dobrze wymieszać. Mięso dobrze robić
tłuczkiem ( powinno być bardzo cienkie) i pokroić w kawałki.
Włożyć do miski z marynatą, przykryć folią i wstawić do
lodówki na 3-4 godziny. *
Ryż
wsypać do garnka i wlać 800 ml wody. Dodać rozgnieciony kardamon i
anyż. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
wsypać do garnka i wlać 800 ml wody. Dodać rozgnieciony kardamon i
anyż. Gotować 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Na
patelnie rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Papryczkę pokroić w krążki, pozbywając się pestek. Wrzucić na
patelnię i chwilę podsmażać. Dodać wołowinę razem z marynatą
i smażyć około 10 minut, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną
paprykę, dalej smażyć. Na koniec wmieszać ryż i przez chwilę
trzymać na patelni. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki, miętę i
dymkę. Podawać na gorąco.
patelnie rozgrzać olej. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Papryczkę pokroić w krążki, pozbywając się pestek. Wrzucić na
patelnię i chwilę podsmażać. Dodać wołowinę razem z marynatą
i smażyć około 10 minut, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną
paprykę, dalej smażyć. Na koniec wmieszać ryż i przez chwilę
trzymać na patelni. Zdjąć z ognia dodać sok z limonki, miętę i
dymkę. Podawać na gorąco.
*
najlepiej zostawić na noc, dzień przed przygotowaniem dania.
najlepiej zostawić na noc, dzień przed przygotowaniem dania.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)