Delikatny
biszkopt przekładany różowym frostingiem.
Tort
zainspirowany nadchodzącymi walentynkami. Jednak nie jest
powiedziane, że nie nada się na inne okazje. Ciasto jest bardzo
miękkie i delikatne, dosyć wilgotne jak na biszkopt. Frosting użyty
był do Białego Tortu: jest bardzo twardy i idealnie trzyma ciężkie,
piętrowe torty. Kolor to wynik dodania czerwonego barwnika: może go
kupić na allegro lub w Kuchniach Świata. Nie tylko pięknie
wygląda, ale i smakuje wyśmienicie:)
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 6 kawałków.
porcji z przepisu: 6 kawałków.
Biszkopt:
-
6
jajek w temperaturze pokojowej -
1
szklanka cukru -
1
szklanka mąki pszennej -
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Frosting:
-
160
g masła, w temperaturze pokojowej -
3
szklanki cukru pudru -
szczypta
soli -
360
g sera trzykrotnie zmielonego -
1
łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia.
nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia.
Jajka
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą
łyżką. Połowę Masy przelać do tortownicy. Piec 20 minut i
pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół.
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą
łyżką. Połowę Masy przelać do tortownicy. Piec 20 minut i
pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół.
Frosting.
Masło
ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek
i zmiksować. Na koniec wmieszać barwnik. Wstawić do lodówki.
ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek
i zmiksować. Na koniec wmieszać barwnik. Wstawić do lodówki.
Biszkopty
przełożyć frostingiem. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aby
stężał. Następnie pozostałym kremem udekorować boki oraz
wierzch. Chłodzić około 2 godziny.
przełożyć frostingiem. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aby
stężał. Następnie pozostałym kremem udekorować boki oraz
wierzch. Chłodzić około 2 godziny.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Pink
cake.
Perfect
valentine’s day cake: pink frosting and delicate spongecake.
Preparation: 30 minutes.
Baking:
40 minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves: 6.
Sponge
cake:
-
6
eggs, room temperature
-
1
cup sugar
-
1
cup all purpose flour
-
2
tsp baking powder
Frosting:
-
250
g butter, room temperature
-
3
cups caster sugar
-
a
pinch of salt
-
360
g cream cheese
-
1
tsp red food coloring
Directions:
Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.
Mix
eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and
fluffy. Next stiff in flour and baking powder.
Using wooden spoon stir gently. Pour the batter
into tins. Bake for 20 minutes and set aside to chill. When it’s
cold cut sponges into two.
Frosting.
Beat
butter with sugar until it’s creamy and thick. Add salt and stir in
cream cheese.mic in food coloring. Place in the fridge.
Spread
the frosting on sponge cakes. Place in the fridge for about
2 hours.
Sponge
cake and frosting recipes come from this
page.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
40 minutes.
ready: about 3 hours.
cake:
6
eggs, room temperature
eggs, room temperature
1
cup sugar
cup sugar
1
cup all purpose flour
cup all purpose flour
2
tsp baking powder
tsp baking powder
250
g butter, room temperature
g butter, room temperature
3
cups caster sugar
cups caster sugar
a
pinch of salt
pinch of salt
360
g cream cheese
g cream cheese
1
tsp red food coloring
tsp red food coloring
the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.
eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and
fluffy. Next stiff in flour and baking powder.
Using wooden spoon stir gently. Pour the batter
into tins. Bake for 20 minutes and set aside to chill. When it’s
cold cut sponges into two.
butter with sugar until it’s creamy and thick. Add salt and stir in
cream cheese.mic in food coloring. Place in the fridge.
the frosting on sponge cakes. Place in the fridge for about
2 hours.
cake and frosting recipes come from this
page.
us on facebook!
apetit!!
for all the comments, every word means a lot for us:)
Wyszło super!! 😀 Pychotka 😉
aaaa! wow, zatkało mnie z wrażenia :]
Wygląda pięknie, idealne warstwy 🙂
que lindo ficou uma sugestão bem bonita para este dia dos namorados:)
Beijinhos