Pizza
z parmezanem, cukinią oraz pomidorami.
Z
racji międzynarodowego dnia pizzy odgrzebałam stary przepis, który
od jakiegoś czasy zalegał w blogowym folderze. Nie wiem czemu
wcześniej nie pojawił się na tylife bo pizza wyszła naprawdę
pyszna. Pieczone pomidorki są po prostu fantastyczne i można je
wykorzystać do innych dań lub np. dodatek do sałatki. Bardzo fajna
kombinacja smaków, nieco inna niż typowa polska pizza:)
z parmezanem, cukinią oraz pomidorami.
racji międzynarodowego dnia pizzy odgrzebałam stary przepis, który
od jakiegoś czasy zalegał w blogowym folderze. Nie wiem czemu
wcześniej nie pojawił się na tylife bo pizza wyszła naprawdę
pyszna. Pieczone pomidorki są po prostu fantastyczne i można je
wykorzystać do innych dań lub np. dodatek do sałatki. Bardzo fajna
kombinacja smaków, nieco inna niż typowa polska pizza:)
Przygotowanie: 80
minut.
minut.
Pieczenie: 10
minut.
minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 2 średnie pizze.
porcji z przepisu: 2 średnie pizze.
Ciasto
-
350
g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia) -
7
g świeżych drożdży -
200
ml wody -
1
łyżka cukru -
pół
łyżeczki soli -
30
ml oliwy z oliwek -
25
ml mleka
Dodatki:
-
mała
młoda cukinia -
50
g tartego parmezanu -
70
g tartego sera gouda ( lub inny ulubiony) -
6
łyżek oliwy -
garść
świeżego rozmarynu ( lub dwie łyżeczki suszonego) -
opakowanie
pomidorków koktajlowych -
pół
słoika suszonych pomidorów
Wykonanie:
Ciasto:
W
letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski
przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże,
oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie
połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce,
przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na
oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy
dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko
kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić
na 30 minut.
letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski
przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże,
oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie
połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce,
przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na
oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy
dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko
kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić
na 30 minut.
Dodatki:
Piekarnik
rozgrzać do 120C. Na blasze położyć arkusz papieru.
rozgrzać do 120C. Na blasze położyć arkusz papieru.
Pomidorki
przekroić na połówki i wsypać do miski. Dodać dwie łyżki
oliwy, łyżeczkę rozmarynu i dobrze wymieszać. Wyłożyć na
blachę i oprószyć solą i pieprzem. Piec w niskiej temperaturze
przez około 30 minut. Co jakiś czas można poruszać blachą.
przekroić na połówki i wsypać do miski. Dodać dwie łyżki
oliwy, łyżeczkę rozmarynu i dobrze wymieszać. Wyłożyć na
blachę i oprószyć solą i pieprzem. Piec w niskiej temperaturze
przez około 30 minut. Co jakiś czas można poruszać blachą.
Cukinię
pokroić w cienkie plasterki i podsmażać na minimalnej ilości
oliwy.
pokroić w cienkie plasterki i podsmażać na minimalnej ilości
oliwy.
Temperaturę
pieca podnieść do 200C.
pieca podnieść do 200C.
Kiedy
ciasto będzie już dobrze wyrośnięte podzielić je na dwie części
i uformować okrągłe placki. Grubość ciasta wg. upodobań.
Wierzch posmarować oliwą, posypać serami, wyłożyć cukinię i
pomidory suszone. Posypać resztą rozmarynu.
ciasto będzie już dobrze wyrośnięte podzielić je na dwie części
i uformować okrągłe placki. Grubość ciasta wg. upodobań.
Wierzch posmarować oliwą, posypać serami, wyłożyć cukinię i
pomidory suszone. Posypać resztą rozmarynu.
Piec
od 10-15 minut, aż brzegi będą rumiane. Podawać z pomidorkami.
od 10-15 minut, aż brzegi będą rumiane. Podawać z pomidorkami.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Bianco
pizza.
Pizza
with grilled zucchini, Parmesan cheese and tomatoes.
Preparation: 80 minutes.
Baking: 10
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves: 12
medium pizzas.
Dough:
-
350
g type 00 flour
-
7
g fresh yeast
-
200
ml lukewarm water
-
1
tsp sugar
-
½
tsp salt
-
30
ml olive oil
-
25
ml milk
Toppings:
-
1
small zucchini, sliced
-
50 g
grated Parmesan
-
70
g grated Gouda cheese
-
6
tbsp olive oil
-
handful of fresh rosemary ( or 2 tsp dried)
-
a
package of cherry tomatoes
-
½
jar sun dried tomatoes
Directions:
Dough:
Melt
yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a
big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it’s
well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30
minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and
knead, adding some flour until it’s more thick. Then again place in
the bowl and warm place for another 30 minutes.
Preheat
the oven to 120C, line large baking pan with a parchment paper.
Halve
the tomatoes and put the into a small bowl. Add 2 tbsp of olive oil. 1
tsp of rosemary and mix well. Pour into prepared baking pan and
sprinkle with salt and pepper. Bake for about 30 minutes. Stir from
time to time.
Heat
small amount of olive on non sticking pan. Grill zucchini until it’s
soft.
Set
the temperature to 200C.
When
the dough is ready cut it into two and form pizzas shape.
Spread olive oil on the dough, sprinkle with both cheese and top with
zucchini and sun dried tomatoes. Sprinkle with remaining rosemary.
Bake
for 10-15 minutes. Serve with baked tomatoes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Pizza
with grilled zucchini, Parmesan cheese and tomatoes.
Preparation: 80 minutes.
Baking: 10
minutes.
minutes.
All
ready: about 2 hours.
ready: about 2 hours.
Serves: 12
medium pizzas.
medium pizzas.
Dough:
-
350
g type 00 flour -
7
g fresh yeast -
200
ml lukewarm water -
1
tsp sugar -
½
tsp salt -
30
ml olive oil -
25
ml milk
Toppings:
-
1
small zucchini, sliced -
50 g
grated Parmesan -
70
g grated Gouda cheese -
6
tbsp olive oil -
handful of fresh rosemary ( or 2 tsp dried)
-
a
package of cherry tomatoes -
½
jar sun dried tomatoes
Directions:
Dough:
Melt
yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a
big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it’s
well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30
minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and
knead, adding some flour until it’s more thick. Then again place in
the bowl and warm place for another 30 minutes.
yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a
big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it’s
well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30
minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and
knead, adding some flour until it’s more thick. Then again place in
the bowl and warm place for another 30 minutes.
Preheat
the oven to 120C, line large baking pan with a parchment paper.
the oven to 120C, line large baking pan with a parchment paper.
Halve
the tomatoes and put the into a small bowl. Add 2 tbsp of olive oil. 1
tsp of rosemary and mix well. Pour into prepared baking pan and
sprinkle with salt and pepper. Bake for about 30 minutes. Stir from
time to time.
the tomatoes and put the into a small bowl. Add 2 tbsp of olive oil. 1
tsp of rosemary and mix well. Pour into prepared baking pan and
sprinkle with salt and pepper. Bake for about 30 minutes. Stir from
time to time.
Heat
small amount of olive on non sticking pan. Grill zucchini until it’s
soft.
small amount of olive on non sticking pan. Grill zucchini until it’s
soft.
Set
the temperature to 200C.
the temperature to 200C.
When
the dough is ready cut it into two and form pizzas shape.
the dough is ready cut it into two and form pizzas shape.
Spread olive oil on the dough, sprinkle with both cheese and top with
zucchini and sun dried tomatoes. Sprinkle with remaining rosemary.
zucchini and sun dried tomatoes. Sprinkle with remaining rosemary.
Bake
for 10-15 minutes. Serve with baked tomatoes.
for 10-15 minutes. Serve with baked tomatoes.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)
Piękna!
Bianca to moja ulubiona pizza.
niezwykle kusząca pizza:) fenomenalnie wygląda:)
Przepysznie wygląda, szczególnie te pomidorki, tylko sięgać po taki kawałek! 🙂