Zaznacz stronę


Migdały
w karmelu. Świetny pomysł na dodatek do tortów, dekorację deserów
lub bardzo słodka przekąskę. Migdały można zastąpić innymi
ulubionymi orzechami. Kluczem do udanej praliny jest odpowiednie
karmelizowanie cukru. Jeżeli jeszcze tego nie robiliście to
zachęcam : może stać się podstawą wielu wspaniałych deserów.

Przygotowanie: 15 minut.
Gotowe
do podania: około pół godziny.
  • ¾
    szklanki cukru kryształu
  • zimna
    woda
  • 100
    g migdałów w skorupkach

Wykonanie:
Na
blacie rozłożyć duży kawałek papieru do pieczenia. Migdały w
skorupkach posiekać.
Na
patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać
zimną wodą tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać
na ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa
dość długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać
łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor
ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już ciemno brązowy
i zacznie intensywnie pachnieć, zdjąć go z ognia i natychmiast
wylać na papier do pieczenia. Posiekane migdały wysypać na karmel.
Odczekać chwilę, aż pralina całkiem zastygnie. Wtedy połamać na
mniejsze kawałki, np. przy użyciu tłuczka do mięsa.
Przy
robieniu karmelu najwazniejsze rzeczy to: nie mieszanie podczas
karmelizacji i odpowiednie wyczucie kiedy powinniśmy zdjąć
patelnię. Karmel powinien być ciemny, ale jednocześnie nie
spalony. Trzeba również uważać na bardzo wysoką temperaturę
cukru: można się łatwo poparzyć. Wodę wlewam zawsze na wyczucie,
nie odmierzam: powinna tylko zakryć cukier.


Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Almond
praline.

Preparation: 20 minutes.
All
ready: about 30 minutes.
  • 2/3
    cup sugar
  • cold
    water
  • 100
    g almonds
Directions:
Chop
the almonds. Line large baking pan with a parchment paper.
Place
the sugar on a pan with a really thick bottom, then Pour into it the
cold water: it has to cover the sugar completely. Then place in a
heat. Don’t stir t with a spoon: You can toss the pan from time to
time. The colour of the Caramel has to be gold: i may take a while.
When the mixture has the right color remove it from the heat. Pour
over the parchmen paper and place chopped almonds on the top. Set
aside for a few minutes. Then crack using for example tenderizer.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)