Zaznacz stronę


Kremowy
sernik na migdałowym spodzie, polany sosem karmelowym z praliną.

Sernik
wyszedł na prawdę fantastycznie: niezwykle gładka i kremowa
konsystencja świetnie pasuje do kruchego spodu z migdałów i
gęstego sosu. Chrupiąca i twarda pralina migdałowa fajnie
kontrastuje się z całością. Jeżeli ktoś lubi karmel i puszyste
serniki to z pewnością nie będzie zawiedziony dzisiejszą
propozycją. Choć każdy kto próbował nie narzekał:)

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Spód:
  • 150
    g blanszowanych migdałów
  • 3
    łyżki masła
  • 3
    łyżki mąki pszennej
  • 2
    łyżki cukru pudru
Sernik:
  • 750
    g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 2
    całe jajka
  • 2
    żółtka
  • 4
    łyżki cukru dark muscovado
  • 3
    łyżki cukru pudru ( można zastąpić dodaniem karmelu)
  • 80
    ml śmietany 36%
Do
dekoracji: pralina migdałowa i sos karmelowy.
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Przygotować tortownicę  o średnicy 18
cm.
Migdały
zmielić na mąkę. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Dodać masło
i palcami połączyć z suchymi składnikami. Spód tortownicy
wyłożyć masą, dobrze dociskając do dna. Piec 15 minut.
Temperaturę
pieca zmniejszyć do 160C.
Do
sera dodać jajka i śmietankę, dobrze zmiksować. Wmieszać cukier
muscovado i puder ( lub kilka łyżek karmelu, jeżeli ktoś
preferuje słodszy smak).
Przelać
na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec w 160C przez 20
minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40
minut. Całkowicie wystudzić. Sernik można podać od razu po
ostudzeniu: wtedy będzie bardzo maślany i kremowy. Lub chłodzić
przez całą noc: wtedy konsystencja jest bardzo zbita i piaskowa.
Sernik ozdobić sosem karmelowym i praliną.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Almond
and caramel cheesecake.
Preparation: 60 minutes.
Baking:
60 minutes.
All
ready: about 4 hours.
Serves: 8.
Bottom:
  • 150
    g almond flour
  • 3 tbsp butter
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp caster sugar
Cheesecake:
  • 750
    g cream cheese
  • 2
    whole eggs
  • 2
    egg yolks
  • 4
    tbsp dark muscovado sugar
  • 3
    tbsp caster sugar
  • 80
    ml double cream
Moreover:
almond praline and caramel sauce.
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line tins (18cm) with parchment paper.
Mix
together both flours and sugar. Add butter and knead until well
combined. Line prepared tin with almond mixture, pressing to the
bottom using for example glass. Bake for 15 minutes.
Set
the temperature to 160C.
For
the cheesecake: Beat cream cheese with eggs. Mix in both sugars and
double cream. Pour cheesecake mixture into baked bottom. Bake for 20
minutes into 160C. Then set the oven temperature to 180C and bake for
another 40 minutes. Set aside to chill. Freeze for at least 4 hours.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)