Zaznacz stronę

Przepis
na podstawowy sos karmelowy. U mnie w kuchni jest to niezbędnik,
który towarzyszy wielu deserom. Konsystencja jest gładka i
aksamitna, a gęstość zależy od ilości dodanej śmietany. Pod
koniec tygodnia zaprezentujemy sernik karmelowy z dodatkiem sosu oraz
praliny🙂

Przygotowanie: 15 minut.

Gotowe
do podania: od razu.
  • ¾
    szklanki cukru kryształu
  • zimna
    woda
  • 100
    ml śmietanki 30%
  • 2
    łyżki masła
Wykonanie:
Śmietankę
podgrzać w małym garnuszku.
Na
patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać
zimną wodą tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać
na ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa
dość długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać
łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor
ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już ciemno brązowy
i zacznie intensywnie pachnieć, zdjąć go z ognia i okrężnymi
ruchami poruszać patelnię. Odczekać kilka sekund i wlać ciepłą
śmietankę. Mieszać bardzo szybko przy pomocy metalowej
trzepaczki. Uwaga, będzie pryskać! Kiedy śmietana będzie dobrze
rozprowadzona i utworzy się gładki sos dodać masło. Mieszać
energicznie do całkowitego rozpuszczenia masła i uzyskania
kremowego sosu. Przygotowany sos można przelać do słoika i
przechowywać zamknięty w suchym miejscu.
Ze
100 ml śmietany sos wychodzi dosyć rzadki, zmniejszając jej ilość
uzyskamy bardziej gesty krem. Dodatek masła sprawia, że sos ma
bardziej złocisty kolor i delikatniejszy smak. Jeżeli komuś
przeszkadza intensywny cukrowy smak, można do sosu dodać sól.
Przy
robieniu karmelu najważniejsze rzeczy to: nie mieszanie podczas
karmelizacji i odpowiednie wyczucie kiedy powinniśmy zdjąć
patelnię. Karmel powinien być ciemny, ale jednocześnie nie
spalony. Trzeba również uważać na bardzo wysoką temperaturę
cukru: można się łatwo poparzyć. Wodę wlewam zawsze na wyczucie,
nie odmierzam: powinna tylko zakryć cukier.


Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Caramel
sauce.

Preparation: 15 minutes.
All
ready: right after preparing.
Sponge
cake:
  • 2/3
    cup sugar
  • cold
    water
  • 100
    g double cream
  • 2
    tbsp butter
Directions:
Place
the sugar on a pan with a really thick bottom, then pour into it the
cold water: it has to cover the sugar completely. Then place in a
heat. Don’t stir with a spoon: You can toss the pan from time to
time. The color of the Caramel has to be gold: i may take a while.
When the mixture has the right color remove it from the heat. Add
warm double cream and using metal beater stir very fast. Be careful,
it will be sputter! When the texture is creamy and clean mix in
butter. When it’s melted completely pour the sauce into a jar.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)