Zaznacz stronę

Klasyczne
ciasto red velvet: czerwone biszkopty przekładane białym
frostingiem. Już od dawna to ciasto było w blogowych planach i w
końcu się udało. A było warto. Prócz niesamowitego wyglądu,
również świetnie smakuje. Tekstura ciasta jest dosyć specyficzna:
bardzo zbite i wilgotne, jednak wciąż rozpływa się z ustach. Nie
jest powalająco słodkie i świetnie komponuje się z frostingiem z
serka i masła. Polecam gorąco to ciasto, na pewno nie pożałujecie
wysiłku:) A tak przy okazji to już 200 przepis na blogu. Nieźle
nam idzie, oby tak dalej!!

Przygotowanie: 40 minut.

Pieczenie: 60 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto:
  • 2
    ½ szklanki mąki
  • 1
    ½ szklanki cukru
  • 1
    łyżeczka sody
  • 1
    łyżeczka soli
  • 1
    łyżeczka kakao do wypieków
  • 1
    ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1
    szklanka naturalnej maślanki
  • 2
    duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2
    łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego *
  • 1
    łyżeczka octu
Frosting:
  • 250g
    masła, w temperaturze pokojowej
  • 3
    szklanki cukru pudru
  • szczypta
    soli
  • 360
    g sera trzykrotnie zmielonego
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia.
Do
dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, kakao oraz sól i
dokładnie wymieszać. W drugiej misce zmiksować olej ocet, jajka i
maślankę. Następnie dodawać barwnik. *W przepisie podałam 2
łyżeczki,
jednak ilość zależy od jakości barwnika. Najlepiej
dodawać po pół łyżeczki do uzyskania odpowiedniej czerwieni.
Następnie Wlać płynną mieszankę do mąki i dobrze zmiksować.
Ciasto pieczemy na 4 razy więc należy odmierzyć 4 równe porcje. Po
kolei wypełniać blachę i piec każdy blat po 15-20 minut( sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie zostaje na drewnie). Wszystkie 4 blaty
dobrze wystudzić.
Frosting.
Masło
ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek
i zmiksować. Na koniec wmieszać barwnik. Wstawić do lodówki.
Biszkopty
przełożyć frostingiem. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aby
stężał. Następnie pozostałym kremem udekorować boki oraz
wierzch. Chłodzić około 2 godziny. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Red
Velvet.

Classic
Red Velvet cake.

Preparation: 40 minutes.
Baking:
40 minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves: 8.
Cake:
  • 2
    ½ cups flour
  • 1
    ½ cup sugar
  • 1
    tsp baking soda
  • 1
    tsp salt
  • 1
    tsp dark baking cocoa
  • 1
    ½ cup canola oil
  • 1
    cup plain buttermilk
  • 2
    big eggs
  • 2
    tbsp red food coloring
  • 1
    tsp white vinegar
Frosting:
  • 250
    g butter, room temperature
  • 3
    cups caster sugar
  • a
    pinch of salt
  • 360
    g cream cheese
  • 1
    tsp red food coloring
Directions:
Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.
In
a big bowl mix stiffed flour, soda, cocoa, salt and sugar. In a
second bowl mix all liquid ingredients: vinegar, eggs, buttermilk,
oil and red coloring. Pour one into another and stir until well
combined. Separate the dough into 4 parts. Pour into prepared tin ¼
of the dough and bake for 15-20 minutes ( check with wooden stick).
Do the same with remaining dough. Set aside to chill.
Frosting.
Beat
butter with sugar until it’s creamy and thick. Add salt and stir in
cream cheese. Mix in food coloring. Place in the fridge.
Spread
the frosting on sponge cakes. Place in the fridge for about
2 hours.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)