Zaznacz stronę
Kanapka
z domowym hummusem oraz jajkiem sadzonym, awokado, i papryką.
Przyznam się, że po raz pierwszy robiłam hummus i bardzo mi
zasmakował. Jest wyjątkowo pożywny, poza tym olej z sezamu jest
bardzo zdrowym tłuszczem. Jeżeli chodzi o same kanapki to pomysł
na zrobienie własnych z różnymi, ciekawymi dodatkami przyszedł
pod wpływem szwendania się po restauracjach/knajpkach w okolicach
Rynku Głównego. Często mam przerwę między zajęciami na uczelni
i przyznam, że bardzo często bywam w barach typu slow food.
Ostatnimi czasy wyrosło ich bardzo wiele. Jeżeli chodzi o Kraków
to szczególnie ulica Krupnicza obfituje w wiele takich miejsc. Prócz
kawy ( lepszej lub gorszej jakości) są tam podawane rożnego
rodzaju szybkie dania zrobione ze świeżych składników. Od tart
wytrawnych i słodkich po właśnie kanapki. To prawda są bardzo
dobre, ale w domowym zaciszu własnej kuchni można samemu zrobić
równie smaczne, jak nie lepsze. Choć muszę przyznać, że na
pewno nie odmówię sobie wycieczek na Krupniczą, od czasu do
czasu:) Co do samych śniadań to tydzień temu na blogu pojawił się
przepis na kaszę z czarnym sezamem. Postanowiłyśmy wspólnie, że
teraz w każdy poniedziałek będziemy Wam proponować rożne pomysły
na ciekawe śniadania. Myślę, że dobre śniadanie może dać kopa
na cały dzień ( zwłaszcza jeżeli mówimy o poniedziałku:))

Przygotowanie
i gotowe do podania: 15 minut.
Hummus:
  • 3
    łyżki ziaren sezamu
  • 1
    łyżka oliwy z oliwek
  • pół
    łyżki oleju sezamowego
  • mały
    ząbek czosnku
  • sok
    z połówki małej cytryny
  • 125
    g ciecierzycy z puszki
  • 2
    łyżki zimnej wody
Dodatki:
  • jajko,
    odrobina oliwy z oliwek, bazylia mrożona
  • awokado
  • papryka
  • ulubiony
    chleb ( u mnie żytni ekologiczny)
Wykonanie:
Hummus:
Ziarna
sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie
prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być
ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać
oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę
składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.
Na
patelni rozgrzać oliwę i dodać trochę mrożonej bazylii. Kiedy
bezie dobrze rozgrzane wbić jajko i usmażyć.
Chleb
posmarować hummusem i dodać resztę składników.
Przepis
na hummus pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Hummus
sandwich.

Preparation: 
15 minutes.
Hummus:
  • 3
    tbsp sesame seeds
  • 1
    tbsp olive oil
  • 1/2
    tbsp sesame oil
  • small
    garlic clove
  • juice
    from 1/2 small lemon
  • 125
    g canned chickpea, drained
  • 2
    tbsp cold water
Moreover:
  • egg,
    some olive oil, frozen basil
  • Your favorite bread
  • avocado,
    red bell pepper,
Directions:
Hummus:
Place
sesame seed on small saucepan and heat until it’s dark brown. Then
chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend
until it’s creamy and well combined. Then add remaining ingredients and mix until it’s well combined.
Heat
olive on small saucepan. Add basil and egg. Fry.
Spread
hummus on one slice of bread, add other ingredients.
Hummus recipe comes from : www.kwestiasmaku.com 
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)