Zaznacz stronę
Szarlotka
na orkiszowym spodzie z dużą ilością jabłek. Bardzo prosta i
szybka w wykonaniu. Lubię szarlotki napakowane jabłkami, a do tej
użyłam prawie 1,5 kilo – duszone z sokiem z cytryny i cukrem
brązowym. Plasterki na wierzchu fajnie się spiekły i są lekko
chrupiące. Całość jest lekka i owocowa. Ja podawałam swoją na
ciepło z gałką lodów:)

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie:
40 minut
Gotowe
do podania: nieco ponad 1 godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
Ciasto:
  • 150
    g mąki orkiszowej
  • 50
    g mąki pszennej
  • 100
    g schłodzonego masła
  • 2
    łyżki kakao do wypieków
  • 2
    łyżki cukru brązowego ( najlepiej zmielonego na proszek)
  • 1
    łyżeczka cynamonu
  • pół
    łyżeczki soli
  • 1
    jajko
  • 2
    łyżki wody

Wypełnienie:

  • 1400
    g jabłek ( najlepiej użyć szarej renety,)
  • 4
    łyżki cukru brązowego
  • sok
    z połowy cytryny
  • łyżeczka
    cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:

Wszystkie
suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać twarde masło
pokrojone w kostkę i wyrabiać do utworzenia grudek. Następnie
dodać wodę oraz roztrzepane jajko i zarobić ciasto. Powinno
utworzyć gładką kulę. Zawinąć w folię w wstawić na 20 minut
do lodówki.
Piekarnik
nagrzać do 180C. Duża formę na tarty lub tortownicę o średnicy
25 cm wysmarować masłem.
Jabłka
obrać i pokroić w małe kawałki. Dwa lub trzy jabłka pozostawić
na wierzch.
Pokrojone
jabłka wrzucić do dużego garnka i postawić na gaz. Dodać cukier,
cynamon oraz sok z cytryny i wymieszać. Trzymać na gazie dopóki
jabłka nie będą całkowicie miękkie. Można od czasu do czasu
dodać trochę wody, jeżeli będą przywierać do dna.
Po
20 minutach wyjąc, rozwałkować na cienki blat i wyłożyć nim
przygotowaną formę. Nakłuć widelcem i przykryć folia aluminiową.
Piec przez 15 minut z folią i 5 bez. Potem wyłożyć jabłka i
piec przez kolejne 20 minut. Na 10 minut przed zakończeniem ułożyć
na górze jabłka pokrojone w plasterki i posypać odrobina cukru.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Wholemeal
apple pie.

Preparation: 30
minutes.
Baking
: 40 minutes.
All
ready: about 1 hour.
Pastry:
  • 150
    g wholemeal flour
  • 50
    g all purpose flour
  • 100
    g chilled butter
  • 2
    tbsp dark baking cocoa
  • 2
    tbsp brown sugar, grounded
  • 1
    tsp cinnamon
  • 1/2
    tsp salt
  • 1
    egg, lightly beaten
  • 2
    tbsp water
Filling:
  • 1400
    g apples ( for example Granny Smith )
  • 4
    tbsp brown sugar
  • juice from 1/2 lemon
  • 1
    tsp cinnamon
Directions:
Pastry:

Mix
well all dry ingredients. Add cubed butter and using hand or food
processor , mix until resembles breadcrumbs. Then add egg and water,
knead until it’s well combined and smooth. Wrap with foil and place
in the fridge for 20 minutes.
Peel
and core the apples, leaving two for the garnish. Chop remaining apples and place in a large pot. Add cinnamon, lemon juice and sugar
and place in a heat. Stew until it’s totally soft and well combined,
stirring from time to time. You Can add some water from time to time
if necessary.
Preheat
the oven to 180C. Butter 26cm round spring form pan.
Line
chilled pastry on prepared pan. Prick the bottom with a fork and cover
with baking foil. Bake for 10 minutes then remove foil and bake for
another 10. Pour apples into half baked pastry, garnish with sliced
apples and bake for another 15 minutes. Serve with ice cream .
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)