Zaznacz stronę


Prosta
i pyszna tarta ze szpinakiem i fetą. U mnie ta tarta gości bardzo
często, gdyż składniki praktycznie zawsze są w lodówce no i jest
wyjątkowo dobra. Wystarczą jajka, feta, szpinak oraz podstawowe
produkty do kruchego ciasta. Polecam gorąco tartożercom:)

Przygotowanie:
40 minut.

Pieczenie: 40 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.

Kruche
ciasto:
  • 250
    g mąki pszennej
  • 125
    g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1
    jajko
  • ½
    łyżeczki soli
  • 40
    ml zimnej wody

Wypełnienie:

  • 400
    g mrożonego szpinaku
  • 300
    g piersi z kurczaka
  • 2
    łyżki masła
  • 4
    jajka
  • 250
    g sera feta
  • 2
    ząbki czosnku
  • ¼
    łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼
    łyżeczki imbiru
  • sól
    i pieprz

Wykonanie:
W
misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i
wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę.
Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde.
Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do
lodówki.
Formę
do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową
i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w
temperaturze 180C.
Kurczaka
pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni
rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do
ostygnięcia.
Fetę
pokroić z kostkę.
Szpinak
wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie
odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli
ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do
szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę,
kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio
doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać
roztrzepane jajka i dobrze wymieszać.
Farsz
przelać na podpieczony spód i posypać pozostałą fetą. Piec
mniej więcej 15 minut ( wierzch powinien być dobrze ścięty).
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Spinach tart. 

Preparation: 40 minutes.
Baking:
40 minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves: 8.

Shortcrust
pastry:
  • 250
    g all-purpose flour
  • 125
    g softened butter, cubed
  • 1
    egg
  • ½
    tsp of salt
  • 40
    ml cold water

Filling:

  • 400
    g frozen spinach
  • 300
    g chicken breasts, skinless and boneless, cubed
  • 2
    tbsp butter
  • 4
    eggs, lightly beaten
  • 250
    g feta cheese, cubed
  • 2
    garlic cloves
  • ¼
    tsp nutmeg
  • ¼
    tsp ginger
  • salt
    and pepper
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare tart baking form.
Pastry:
In
a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the
dough until it’s smooth. Then add the water and keep kneading. When
it’s well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20
minutes.
Line
tart tin with pastry and cover with baking foil, then with weights.
Bake for 25 minutes.
Heat butter on on stick
frying pan. Sprinkle chicken with some salt and pepper. Fry until
it’s gold and soft. Set aside to chill.
Place frozen spinach on
the second pan and heat until all water is gone. Spinach has to be
very dry!. Then and minced garlic, nutmeg, ginger, half of the cubed
feta and fried chicken. Stir very well and set aside to chill. The
taste. You can add some more salt if you want. Lastly pour into
beaten eggs and stir very well. Pour spinach mixture onto half baked
bottom. Bake for another 20 minutes.

Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)