Zaznacz stronę
Wilgotne
ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną. Jest to bardzo
popularny wypiek, więc postanowiłyśmy do niego podejść. Ciasto
jest pełne słodkości: od bardzo czekoladowego ciasta z dodatkiem
whisky, przez banany po bita śmietanę z kawałkami posiekanej
czekolady. Maniakom dużej ilości słodyczy na pewno zasmakuje:)

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie:
50-55 minut
Gotowe
do podania: prawie 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków
Ciasto
czekoladowe:
  • 2
    szklanki cukru
  • 2
    szklanki mąki
  • 3/4
    szklanki kakao
  • 2
    łyżeczki sody
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    łyżeczka soli
  • 1
    szklanka maślanki naturalnej
  • 2
    jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2
    szklanki oleju
  • 3/4
    szklanki wody
  • 1/4
    szklanki whisky
Ponadto:
  • 500
    ml śmietany 36%
  • 2
    łyżki cukru
  • 1
    łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml wrzątku
  • 40
    g gorzkiej czekolady
  • 2
    duże banany
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
W
dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do
pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz
whisky rozcieńczoną w wodzie. Całość zmiksować na gładką masę
i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec przez 50-55 minut – do
suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z formy i po chwili,
gdy trochę przestygnie wyżką zrobić duże wgłębienie, w którym
znajdą się banany i śmietana. Pozostałe ciasto drobno pokruszyć
lub posiekać nożem – znajdzie się na wierzchu ciasta.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Po koniec ubijania dodać
cukier oraz rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Na sam koniec
wmieszać posiekaną czekoladę.
Na
całkowicie wystudzone ciasto wyłożyć pokrojone banany. Następnie
wyłożyć ubitą śmietanę, a całość posypać pokruszonym
ciastem. Gotowe do podania od razu, trzymać w lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Banana
and chocolate cake.

Preparation:30
minutes.
Baking
: 50-55 minutes.
All
ready: about 2hours.
Chocolate
cake:
  • 2
    cups sugar
  • 2
    cups flour
  • 3/4
    cup dark baking cocoa
  • 2
    tsp baking soda
  • 1
    tsp baking powder
  • 1
    tsp salt
  • 1
    cup plain buttermilk
  • 2
    eggs, lightly beaten
  • 1/2
    cup canola oil
  • 3/4
    cup water
  • 1/4
    cup whisky
Ponadto:
  • 500
    ml double cream
  • 2
    tbsp sugar
  • 1
    tbsp gelatin dissolved in 40ml hot water
  • 40
    g dark chocolate, chopped
  • 2
    large bananas
Directions:
Brownie:
Preheat
the oven to 280C. Line 25 cm round tin with parchment paper.
Mix
together flour, sugar, cocoa, salt, baking soda and powder. Then add
buttermilk, eggs, oil and whisky dissolved in water. Mix until well
combined. Pour the batter into prepared tin and bake for 50-55
minutes. Hwne it’s bake remove from the oven and ser aside to chill.
When it’s cool remove some cake from the inside, leaving sides. Beat
chilled cream until it’s stiff. Ad the end of beating add sugar,
chopped chocolate and gelatin.
Place
bananas in the center of the cake and cover with whipped cream.
Sprinkle with remaining cake.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!