Zaznacz stronę
Sześć warstw ciasta migdałowego przekładane masą kawową, marmoladą z
róży i bitą śmietaną, polane czekoladowym ganache. W zeszłym
roku robiłam mazurek na kruchym cieście z polewą czekoladową. W
tym roku chciałam spróbować czegoś innego, mianowicie składanego
mazurka z kilkoma masami. Wyszedł po prostu genialny: sama zjadłam
prawie połowę. Ciasto jest idealnie miękkie i delikatne. Mimo
wszystko wcale nie jest powalająco słodkie: powiedziałabym, że
poziom słodyczy jest w sam raz. Naprawdę bardzo gorąco polecam
wszystkim ten wypiek, jeden z najlepszych jakie udało się na blogu
popełnić:)

Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie:
20 minut
Gotowe
do podania: od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Ciasto
migdałowe:
  • 6
    białek
  • 2
    łyżki stołowe cukru w kryształkach
  • 225g
    zmielonych i blanszowanych migdałów
  • 225g
    cukru pudru
  • 6
    dużych jajek
  • 70g
    mąki
  • 45g
    masła
Syrop
kawowy:
  • ½
    szklanki wrzątku
  • 3
    łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1
    łyżka cukru
Krem
maślany:
  • 100g
    cukru
  • 30ml
    wody
  • 1
    jajko
  • 1
    żółtko
  • 200
    gram masła w temperaturze pokojowej.
Ganache:
  • 200
    g gorzkiej czekolady
  • 3
    łyżki masła
Ponadto:
  • 250
    ml śmietany 36%
  • 200
    g marmolady z róży ( lub inny ulubiony smak)
  • migdały
    do przybrania
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Duże blachy z wyposażenia piekarnika
(37×34) wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. 

Białka
ubić na sztywno z cukrem.
Zmielone
migdały, cukier puder i całe jajka zmiksować na gładką masę.
Potem dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach. Do masy dodać
ubite białka i mieszać delikatnie drewnianą łyżką, na koniec wmieszać rozpuszczone masło. 
Masę
podzielić na pół i wylać po równo do dwóch blach. Piec przez
5-7 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Syrop
kawowy:
 łączymy i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
Krem
maślany:
W
garnku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem. Całość postawić
na gazie i czekać, aż cukier się rozpuści. NIE WOLNO MIESZAĆ ŁYŻKĄ, można delikatnie potrząsnąć całym garnkiem.
Kiedy
cukier zacznie bulgotać, sprawdzić czy syrop jest gotowy: zamoczyć
łyżkę i sprawdzić czy zostaje na niej syrop. Nie może spływać.
Wtedy syrop jest gotowy.
Jajka
i żółtko ubić na pianę.
Do
ciepłego syropu dodać ubite jajka i zmiksować. Studzić 5 minut.
Masło
rozgnieść widelcem. Dodawać po 1 łyżce masła do mieszanki jajek
z syropem. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec do masy
dodać 5 łyżek syropu kawowego i wymieszać. Krem odłożyć do
lodówki.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając dwie
łyżki cukru. ( ja dodałam jeszcze trochę pistacji które zostały z rolady:)). 
Wystudzone
ciasto przewrócić i oderwać papier. Pokroić tak, aby powstały 4
części: z jednej blachy odkroić 1/3 całości z drugiej tyle samo.
Odkrojone części utworzą 5 i 6 warstwę. Większe blaty ciasta
podzielić jeszcze na pół. 
Na
pierwszy blat wyłożyć masę kawową, następnie marmoladę, potem
śmietanę, znowu masę kawową i na koniec śmietanę.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Pozostawić na 3-4
minuty do ostudzenia. Całość wylać na złożony mazurek*. Gotowy
do podania od razu. Przetrzymywać w lodówce.

* ciasto może nie być idealnie równe na bokach ze względu na dużą ilość warstw. Wtedy odkrawamy odstające części ostrym nożem i potem polewamy ganachem. Resztki są równie dobre jak samo ciasto (w razie potrzeby pomaczać w resztce polewy :)) 

Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Layered
Easter cake.

Soft
almond cake layered with whipped cream, coffee butter cream, rose marmalade and chocolate ganache.

Preparation: 60
minutes.
Baking
: 20 minutes.
All
ready: right after preparing.
    Almond
    cake:
  • 6
    whites
  • 2
    tbsp raw sugar
  • 225 g
    ground almonds
  • 225 g
    caster sugar
  • 6
    big eggs
  • 70 g
    all-purpose flour
  • 45 g
    butter
Coffee
syrup::
  • ½
    cup boiling water
  • 3
    tbsp instant coffee
  • 1
    tbsp raw sugar
Butter
cream:
  • 100 g
    raw sugar
  • 30 ml
    water
  • 1
    egg
  • 1
    yolk
  • 200 g
    butter
Ganache:
  • 200
    g dark chocolate
  • 3
    tbsp butter
Moreover:
  • 250
    ml double cream
  • 200
    g rose marmalade
  • almonds
    to garnish
Directions:
Almond
cake:
Preheat
the oven to 200C. Line two large baking pans (37×34 each) with a parchment paper.
Beat
the whites with sugar ( have to be stiff and shiny)
Ground
almonds, caster sugar and whole eggs mix until well combined. Then
add the flour and mix.
Lastly
add the beaten whites and stir with wooden spoon.
Split
the almond cake into two and spread on the 2 pans. Bake 5-7 minutes,
Set aside to chill
Coffee
syrup: 
combine all of the ingredients and stir well. Set
aside to chill.
Butter
cream :
Stir
the sugar and water in a pot with thick bottom. Then heat it until
sugar is melted. DON”T STIR IT WITH A SPOON. You can delicately give
the pot a shake. When sugar starts sputter , check if syrup is ready.
The mixture has to stay on a spoon. Then the syrup is ready.
Beat
the egg and the yolk.
To
the hot syrup add beaten eggs and mix. Chill for 5 minutes.
Beat
the butter. Then beat adding the eggs mixture. Lastly stir in 5 tbsp
of coffee syrup. Place the butter cream in the fridge.

Beat
chilled cream, adding 2 tbsp of sugar at the end of beating.
Slice
chilled cake: You should get 6 layers. Firstly cut out 1/3 park from
both cakes. You will get two bigger rectangles and 2 thinner slices.
Then cut both rectangles into two parts. You should have 4 layers so
far. When You will be assembling the cake create remaining two layers from these 1/3 slices. You can place them in the middle of the cake
to make sure that it will be stable.
Spread
half of the coffee butter cream on the first layer, cover with second
one then spread consecutively on each layer: marmalade, half of the
whipped cream, remaining coffee butter cream, remaining whipped cream
and cover with last layer of the cake.
Melt
the chocolate and butter, stirring until it’s well combined and
shiny. Pour over the assembled cake. Garnish with almonds. It’s ready
for serving.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)