Zaznacz stronę
Delikatny
omlet ze szpinakiem i sosem jogurtowo czosnkowym. Dzisiaj na
śniadanie proponuję jajka w formie omletu. Zawsze rano gdy mi się
śpieszy jem jajecznicę albo jajka sadzone: jeżeli macie troszkę
więcej czasu to polecam tę formę. Zawiera prócz białka, błonnik
oraz tłuszcze: doda energii na cały dzień. Można użyć szpinaku
mrożonego lub w liściach jeżeli mamy.

Przygotowanie: 15 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 1 porcja.
  • 1
    łyżka oliwy z oliwek
  • 2
    jajka
  • 50
    g mrożonego szpinaku
  • 1
    łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • sól
    i pieprz
  • 3
    łyżki jogurtu naturalnego
  • 1
    mały ząbek czosnku
  • szczypiorek

Wykonanie:
Jogurt
wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dodać przypraw wedle
uznania.
Szpinak
włożyć na patelnię i podgrzewać dopóki cała woda nie odparuje.
Doprawić sola i pieprzem, dodać sezam.
Na
patelni rozgrzać oliwę. Jajka dobrze zmieszać za pomocą
trzepaczki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wylać jajka na
rozgrzaną oliwę i podsmażać dopóki jajka się nie zetną. Dalej
trzymając na patelni wyłożyć na omlet przygotowany szpinak i
zawinąć w rulon. Podsmażać jeszcze chwilę aby omlet utrzymał
kształt. Podawać na ciepło z sosem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Omelette with spinach.

Simple Omelette with spinach and yogurt sauce.

Preparation:15
minutes.
Servings:
1.
  • 1
    tbsp olive oil
  • 2
    eggs, lightly beaten
  • 50
    g frozen spinach
  • 1
    tsp white and black sesame
  • salt
    and pepper
  • 3
    tbsp plain yogurt
  • 1
    small garlic clove, crushed
  • fresh
    chives
Directions:
Mix
yogurt with garlic, add some pepper and salt for the taste.
Place
spinach on a small pan and heat until all water is gone. ( You can
also use fresh spinach instead of frozen). Add pepper and salt for
the taste, mix in sesame seeds.
On
a small non stick pan heat olive oil. Add beaten eggs and fry until it’s set. Then add spinach and roll into omelette shape. Then fry for
a minute or two. Serve hot with yogurt sauce.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)