Zaznacz stronę
Masa
z ricotty i śmietany, z pistacjami i truskawkami zawijana w
delikatny biszkopt.
Rolady
są wyjątkowo smaczne i szybkie w wykonaniu, dlatego bardzo często
lądują na stole świątecznym. Masa do tej wyszła wyjątkowo
pyszna: dodatek ricotty sprawia, że śmietana nie jest bardzo
ciężka, a całość ma wyważony smak. Pistacje dodają słoności
a truskawki słodyczy. Całości dopełnia dżem pomarańczowy. 

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie:
10 minut
Gotowe
do podania: 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków
Biszkopt:
  • 4
    jajka
  • 100
    g cukru
  • 2
    łyżki cukru waniliowego
  • 150
    g mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1
    łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 20
    g cukru
Masa:
  • 250g
    ricotty
  • 200
    ml śmietany 36%
  • 3
    łyżki cukru
  • 4
    łyżki dżemu pomarańczowego
  • 150
    g pistacji
  • 100
    g truskawek 
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dno blachy 23×33 centymetry wyłożyć
papierem do pieczenia.
Oddzielić
białka od żółtek. Do żółtek dodać 100 g cukru oraz cukier
waniliowy i miksować, aż masa będzie gładka i jasna. W dużej
misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać żółtka
z cukrem i zmiksować do utworzenia grudek.
Białka
ubić na sztywno. Połowę białek dodać do masy i zmiksować. Gdy
masa będzie gładka, dodać resztę białek i wymieszać łyżką.
Przygotowane ciasto przelać do blachy i wyrównać. Piec przez 9
minut.
Jeszcze
ciepłe ciasto położyć na ściereczce. Oderwać papier i zawinąć
roladę, zwijając od krótszego boku. Tak złożone ciasto trzymać
w ścierce do ostygnięcia.
Pistacje
obrać ze skorupek i posiekać. Truskawki umyć i pokroić w drobne
kawałki. Ricottę wymieszać z dżemem pomarańczowym.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Do śmietany wmieszać serek z dżemem oraz pistacji i truskawki.
Masę wstawić do lodówki na 15-20 minut.
Wystudzoną
roladę odwinąć ze ściereczki. Następnie wyłożyć masę na
ciasto, pozostawiając brzegi suche. Roladę zwinąć w ten sam
sposób w który zwijaliśmy zaraz po upieczeniu. Całość włożyć
do lodówki na godzinę lub dwie, aby całość stężała.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Chocolate
roulade with ricotta, orange, pistachios and strawberries mousse.
Preparation: 30
minutes.
Baking
: 10 minutes.
All
ready: about 4 hours.

Sponge
cake:
  • 4
    eggs
  • 100
    g raw sugar
  • 2
    tbsp vanilla sugar
  • 150
    g all purpose flour
  • 2
    tsp baking powder
  • 1
    tbsp dark cocoa
  • 20
    g raw sugar
Moreover:
  • 250 g
    ricotta cheese
  • 200
    ml double cream
  • 3
    tbsp sugar
  • 4
    tbsp orange jam
  • 150
    g pistachios
  • 100
    g strawberries
Directions:
Preheat
the oven to 180C degrees. Line 23×33 cm baking pan with parchment
paper.
Separate
whites from yolk. To the yolks add 100 g sugar and vanilla sugar and
mix, till it become pale and creamy. In a big bowl mix flour, cocoa
and baking powder. Add prepared yolks and beat until it’s resemble
breadcrumbs.
In
a second bowl beat whites wit a pinch of salt. It has to be stiff and
shiny. Add a half of the whites to the chocolate mixture and beat
with blender. Then add remaining whited and mix with spoon, very slow
and delicate. When it’s well combined pour the mixture into the
prepared pan. Bake for 9 minutes.
Prepare
a clean cloth: put baked sponge cake on it. Remove the paper and roll
it with cloth. Sponge cake has to stay on the cloth until it
completely cooled.
Chop
the pistachios and strawberries. Mix ricotta cheese with orange jam,
strawberries and pistachios. Beat chilled cream until it very still.
Ad the end of beating mix in sugar. When whipped cream is done mix in
ricotta.
Roll
out the sponge cake and spread ricotta mouse on the top. Then roll in
the same way You did with a cloth. Place the roulade on the fridge for
at least 2 hours.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)