Zaznacz stronę
Sernik
na czekoladowym spodzie o smaku pomarańczy.
Po
serniku zimowym przyszedł czas na wiosenny. Choć ostatnio pogoda
jednak nie sprzyja , to ten sernik na pewno przyniesie powiew
świeżości w kuchni i w żołądku:). Spód wykonany w sposób
klasyczny czyli z ciasteczek czekoladowych. Reszta ciasta jest cała
w pomarańczach. W masie znajduje się skórka otarta z pomarańczy,
sok oraz likier Cointreau. Całość pokrywa galaretka z dżemu
pomarańczowego z całymi plastrami pomarańczy. Premiera miała
miejsce wczoraj, jednak sernik tak wszystkim zasmakował, że
wyląduje na świątecznym stole. Polecam gorąco, nie wyobrażam
sobie świąt bez sernika, a ten plasuje się bardzo wysoko w
dotychczasowej sernikowej klasyfikacji:)

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie:
60 minut
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
Spód:
  • 250
    g ciasteczek czekoladowych
  • 2
    płaskie łyżki masła
Sernik:
  • 700
    g sera trzykrotnie zmielonego
  • 5
    łyżek likieru pomarańczowego
  • 3
    łyżki soku pomarańczowego
  • skórka
    otarta z 3 pomarańczy
  • 2
    łyżki dżemu pomarańczowego
  • 4
    żółtka
  • 2
    łyżki mąki kukurydzianej
  • 100
    g cukru pudru
Galaretka
:
  • 250g
    dżemu pomarańczowego
  • 1
    galaretka pomarańczowa
  • 150
    ml soku pomarańczowego
  • 3
    plastry pomarańczy
Wykonanie:
Ciasteczka
rozgnieść na miazgę. Masło roztopić i dodać do ciasteczek
dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć
ciasteczkami, dobrze dogniatając do spodu oraz ścianek. Umieścić
w zamrażalniku na czas 15 minut.
Piekarnik
nagrzać do 160C.
W
dużym garnku zmiksować ser z likierem, skórką pomarańczową,
sokiem, dżemem, żółtkami, mąką i cukrem. Masę przelać do
tortownicy i piec przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę
do 180C i piec kolejne 40 minut. Sernik chłodzić najpierw przy
otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie poza nim.
W
połowie szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę, dodać dżem oraz
sok i dobrze wymieszać. Pozostawić do czasu wystygnięcia sernika.
Gdy sernik będzie już zimy na wierzchu wyłożyć plastry
pomarańczy i zalać galaretką. Wstawić na całą noc do lodówki.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Orange
and chocolate cheesecake.
Preparation: 30
minutes.
Baking
: 60 minutes.
All
ready: second day.
  • 2
    tbsp butter
  • 150
    g chocolate cookies, crushed
Cheese:
  • 700
    g cream cheese
  • 5
    tbsp Cointreau
    liquor
  • 3
    tbsp orange juice
  • 2
    tbsp fresh orange peel
  • 2
    tbsp orange jam
  • 4
    egg yolks
  • 2
    tbsp corn flour
  • 100
    g caster sugar
Jelly
:
  • 250g
    orange jam
  • 1
    instant orange jelly
  • 150
    ml orange juice
  • 3
    slices of fresh orange
Directions:
Brownie:

Melt
2 tbsp of butter and stir into the chocolate cookies.
Preheat
the oven to 160C. Line 20 cm round tin with crushed cookies : bottom
and sides. Place in the refrigerator for 15 minutes.
Mix
together cheese, liquor, orange peel, juice, jam, yolks, flour and
sugar. Pour into chilled cookies and bake for 20 minutes. Then set
the temperature into 160C and bake for another 40 minutes. Then set
aside to chill.
Place instant jelly into 50 ml of hot water, and stir until well melted.
Add jam and juice, mix well. Place orange slices on chilled
cheesecake and cover with prepared jelly. Place in the fridge for one
night.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)