Zaznacz stronę
Ciasto
migdałowo czekoladowe. Na to ciasto trafiłam przypadkowo,
przeglądając książkę kucharską. Chciałam zrobić coś
czekoladowego, a migdały zamiast mąki przykuły moja uwagę. Ciasto
wyszło naprawdę super: dość ciężkie ale za to bardzo
czekoladowe i pełne smaku. Migdały zamiast mąki sprawdziły się
fantastycznie. Polecam gorąco:)

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
  • 1
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60
    ml wrzącej wody
  • 180
    g masła
  • 200
    g gorzkiej czekolady
  • 2
    łyżki kakao do wypieków
  • 4
    jajka
  • 200
    g cukru pudru
  • 300
    g zmielonych migdałów bez skórki (mąki migdałowej)
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek.
Kawę
zalać wrzątkiem i wlać do średniego garnka. Dodać masło, kakao
i czekoladę, porozstawiać na średnim gazie. Gotować do
rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, mieszając
od czasu do czasu.
Żółtka
jajek ubić mikserem z cukrem pudrem, do czasu kiedy będą jasne i
puszyste.
Białka
ubić na sztywne w osobnej misce, przed ubijaniem można dodać
szczyptę soli.
Do
masy z żółtek wmieszać migdały i masę czekoladowe, można do
tego użyć miksera, jednak na bardzo wolnych obrotach. Na koniec
delikatnie, łyżka, wmieszać masę z białek. Całość przelać do
wcześniej przygotowanej tortownicy i piec przez 40-45 minut.
Przepis
pochodzi z książki Carli Bardi Czekolada.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)