Zaznacz stronę

Delikatne ciasto kakaowe z bananami. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu ciasto. Może posłużyć jako dodatek do kawy lub herbaty, lunch czy śniadanie na słodko. Wystarczy wymieszać, wlać do formy i jest gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu:)

Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 3 foremki.
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 6 dojrzałych bananów
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kakao do wypieków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej posiekanej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Trzy małe foremki do chlebków ( u mnie 10×20 cm) wysmarować masłem (chyba, że używamy silikonowych foremek, wtedy nie trzeba niczym smarować).
W dużej misce zmieszać wszystkie sypki składniki. W drugiej zgnieść obrane banany na miazgę (ja użyłam blendera). Następnie dodać olej, cukier i jajka. Całość zmiksować dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Bananową masę przelać do mącznej mieszanki i zmiksować. Kiedy już masa będzie gładka dodawać po trochę mleka, cały czas miksując ( uwaga, może pryskać). Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Tak przygotowaną masę przelać do foremek i piec przez 50 minut. Gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)